donderdag 28 maart 2024
De winnaars van de prijsvraag wonnen een barbecue

Boeren trekken de wijk in om kloof met burgers te verkleinen

Veldhoven – Op de dag dat het langverwachte landbouwakkoord wordt gepresenteerd, laten boeren  van zich horen. Vanmiddag organiseerde Stichting AgriFriends een Boer-Buurt-BBQ voor bewoners van de Ceres in Veldhoven. De barbecue met producten van eigen bodem begon om 17:00 uur  met een symbolische blokkade.

AgriFriends organiseert regelmatig acties om een laagdrempelig gesprek tussen consument en boer op gang te brengen. Huub Fransen is een van de partners van Stichting AgriFriends. ‘Er wordt in de media met name aandacht besteed aan de kloof tussen de boer en consument’, vertelt Huub. ‘Onze ervaring is dat er juist ook veel verbinding en goodwill is richting de Nederlandse boer, maar dat het belangrijk blijft om op een laagdrempelige manier met elkaar het gesprek aan te gaan’. Bij de barbecue zijn lokale boeren aanwezig om meer te vertellen over de herkomst van de producten die onderdeel zijn van de barbecue.

Prijsvraag

De winnende straat heeft deelgenomen aan een prijsvraag die Stichting AgriFriends eerder dit jaar uitzette. De hoofdprijs: ‘een compleet verzorgde barbecue met de lekkerste producten van eigen bodem’. Winnares Daisy van de Sande: ‘Je koopt dagelijks je boodschappen in de supermarkt maar waar de producten nu echt vandaan komen daar sta je eigenlijk nooit zo bij stil’, vertelt Daisy. ‘Superleuk dat boeren nu zelf bij ons in de straat er wat meer over komen vertellen!’

De Boer-Buurt-BBQ is een initiatief van Stichting AgriFriends. Stichting AgriFriends is een samenwerking tussen 10 organisaties uit de agrarische sector. Doel van de stichting is om op een positieve wijze de kloof tussen de boer en burger te verkleinen.