zondag 14 juli 2024
Ad van de Oever in de weer met stoepkrijt
Ad van de Oever in de weer met stoepkrijt

Campagne ‘Zet je licht aan!’

Iedereen weet dat het gevaarlijk is om zonder licht te rijden, maar toch voert één derde van de Nederlanders geen goede fietsverlichting.

Afgelopen maandag startte de landelijke campagne ‘Zet je licht aan!’ Ook Veldhoven doet actief mee, op diverse fietspaden is de oproep met spuitkrijt op het asfalt en stoeptegels gekalkt.

Deze 'tags' kom je overal tegen
Deze ’tags’ kom je overal tegen

Wethouder Ad van den Oever nam maandagochtend ook het spuitkrijt ter hand. Bij de overdekte fietsstalling Horst (bij de Hema) in het Citycentrum was hij daar samen met de vrijwilligers van Veldhoven Samen Verkeersveilig. Het logo (zie foto boven) is van de campagne ‘zet je licht aan’ van de ANWB.

Paul Konings is medewerker Verkeer van de gemeenten. ‘Nu de dagen korter worden, is het vroeg donker. Dan vragen we extra aandacht van fietsers voor hun verlichting. We zien helaas steeds meer ongelukken terwijl we juist minder ongevallen willen. Als je licht goed werkt, heb je 20% minder kans op een aanrijding. Goed idee dus, die fietslamp,’ aldus Konings.

Habil Ozturk is wijkagent voor het centrum. De politie steunt de campagne om fietsers alert te maken, maar ze zal ook controleren dat het gebeurt. ‘Zoals elk jaar gaat de politie hier extra op letten,’ aldus Ozturk.

Meer informatie over de campagne staat op de website van de ANWB. Daar staat ook hoe je een reis voor twee personen naar het Noorderlicht kunt winnen.