woensdag 24 april 2024
Logo Amnesty International
Logo Amnesty International

Collecteweek voor Amnesty International

Van 13 tot en met 18 maart is het collecteweek voor Amnesty International. Dit is dé mensenrechtenbeweging die wereldwijd opkomt voor gelijke rechten voor iedereen. Om altijd en overal te kunnen zeggen wat ze wil, neemt Amnesty voor onderzoek en acties geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte voor Amnesty van onschatbare waarde.

Waarom een collecte?

Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke rechten heeft en in vrijheid kan leven. Met acties, lobby, campagnes en rapporten oefent de organisatie druk uit op machthebbers die de rechten van mensen schenden. Dat blijkt een effectieve methode. Gewetensgevangenen komen vrij, doodvonnissen worden omgezet, discriminerende wetten worden aangepast, marteling stopt, en daders worden berecht.

Hoe belangrijk het werk van Amnesty is, blijkt uit de woorden van Bernardo Caal Xol uit Guatemala: ‘Ik ben ieder van jullie erg dankbaar. Jullie gaven me hoop op de gerechtigheid, vrijheid en gelijkheid.‘ Hij werd in 2018 veroordeeld tot 7 jaar en 4 maanden gevangenisstraf, vanwege zijn werk voor de mensenrechten en het milieu. In 2021 werd massaal voor zijn vrijlating geschreven.

Meer informatie over Amnesty International is te vinden op www.amnesty.nl.