woensdag 19 juni 2024
illustratie column Veldhovens vermogen

Cryptocurrencies, een nieuwe wereld? (2)

Eén van de belangrijkste functies van de bitcoin is dat het wordt gebruikt als een gedecentraliseerde opslag van waarde. Met andere woorden, het voorziet in eigendomsrechten als een fysiek bezit of als een rekeneenheid. Over de laatste functie voor het opslaan van waarde is echter veel discussie. Veel cryptoliefhebbers en economen zijn van mening dat grootschalige acceptatie van de topvaluta ons naar een nieuwe moderne financiële wereld zal leiden, waar transactiebedragen in kleinere eenheden worden uitgedrukt.

Sceptici geloven niet dat de bitcoin op termijn deze belangrijke functie zal krijgen. Vanzelfsprekend zal in hun ogen de bitcoin dan geheel waardeloos worden.

Waar kun je bitcoins kopen?

De bitcoin is in veel opzichten bijna synoniem met cryptocurrency, wat betekent dat je bitcoins op vele digitale crypto marktplaatsen kunt kopen zowel voor fiatgeld (bijvoorbeeld euro of dollar) als voor andere cryptocurrencies.

Wordt de bitcoin onderdeel van ons financiële systeem?

Voor een deel gebeurt dit al. Financiële bedrijven bieden bijvoorbeeld bewaardiensten aan cryptobedrijven. En bij de huidige wetgeving moeten de financiële bedrijven hun klanten goed in beeld hebben en houden. Een volledige integratie van de bitcoin betekent ook dat het gebruik van schuilnamen zal moeten worden opgegeven. Of het zover komt zal de tijd moeten leren.

Past de bitcoin in een effectenportefeuille?

Zoals gesteld heeft de bitcoin in een relatief korte periode veel stof doen opwaaien. Een plaats in een goed gespreide effectenportefeuille is wat ons betreft (nog) niet aan de orde. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de te grote koersschommelingen en de beperkte wet- en regelgeving.

Wanneer de bitcoin ongrijpbaar blijkt of de wildgroei aan crypto ‘s  te omvangrijk zijn grijpen overheden onherroepelijk in. Sterk reguleren, zelf een digitale munt in het leven roepen en deze koppelen aan euro’s of dollars; overheden weten daar op termijn wel raad mee. Zolang er geen gedwongen en breed vertrouwen is in cryptovaluta en we de echte waarde moeten terugrekenen naar dagelijks gebruikte euro’s of dollars zijn cryptocurrencies voor ons dus niet geschikt.

Mocht u speculatief een positie willen innemen dan kan dat rechtstreeks via diverse crypto brokers.

Reguliere brokers spelen inmiddels ook in op deze trend. Het is via hen mogelijk om binnen het reguliere financiële systeem te beleggen in de waardeontwikkeling van diverse munten zoals de bitcoin. Beleg alleen in deze munten als u het slechtste scenario (het waardeloos worden) kunt en wilt accepteren.

– – – – – – – – – – –

Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.

Pim LavrijsenPim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.

Bas SimonsBas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring