Veldhoven – 5 studenten voltooiden deze week hun opleiding tot neonatologieverpleegkundige. De omstandigheden tijdens de coronaperiode waren lastig, maar ze brachten het tot een goed einde. In het MMC wachtte hen donderdag een verrassing.
In Nederland zijn 10 Neonatale Intensive Care Units (NICU) waarvan er zich 1 in het MMC in Veldhoven bevindt. Werken op de NICU betekent intensieve zorg bieden aan ernstig bedreigde pasgeborenen, of (extreme) vroeggeborenen. ‘De zorg is complex en intensief en wordt mede bepaald door technische ontwikkelingen. Het is een vakgebied met veel afwisseling, uitdaging, zorg voor pasgeborenen en begeleiding van kersverse (geschrokken) ouders, intensieve (technische) zorg en babylance transporten’, legt IC Neonatologie verpleegkundige Kristel Geenen uit.
Intensieve opleiding
Ze zijn in het MMC dan ook maar wat trots op de 5 afgestudeerden. Ankie Coolen, Noortje Hoevenaars, Pamela Wever en Linda Janssen-Thulmans slaagden voor de HBO-master Intensive Care Neonatologie verpleegkundige. Tinka Calame is geslaagd voor High Care verpleegkundige. Zij zijn de eerste afgestudeerden die de volledige opleiding tijdens de coronaperiode hebben genoten. ‘De ICN opleiding duurde 14 maanden. Ze hebben veel meer lessen op afstand gehad. Dat is in dit vak lastig want face-to-face met een neonatoloog praktijkgericht aan het bed leren, is toch het meest prettig bij deze intensieve opleiding’, weet Geenen. En dan kreeg het vijftal nog een bijzondere ervaring mee. ‘Tijdens de dreigende code zwart COVID-periode zijn wij als ICN verpleegkundigen ook ingezet om samen met de collega’s van de OK en Anesthesie mee te gaan beademen op de volwassenen IC. Hier stonden deze studenten aan het IC-bed bij de beademingsmachine van een volwassene.’
Het MMC wilde de diploma-uitreiking dan ook niet zomaar voorbij laten gaan. Geenen: ‘Een feestelijke diplomering kan door de coronarichtlijnen nu niet plaatsvinden. Maar we wilden het niet in stilte voorbij laten gaan. We hadden zonder medeweten van de gediplomeerden hun familieleden opgetrommeld. Daaraan mochten ze hun eindpresentatie geven die eigenlijk online via Teams zou plaatsvinden.’
Grote verrassing
De verrassing bij het vijftal was dan ook groot toen ze donderdag hun familieleden ontwaarden bij binnenkomst in de Ronald McDonald Huiskamer in het MMC. ‘Dat was een grote verrassing. Ik had van tevoren niets gemerkt’, zegt Linda Janssen-Tulmans. Naast werk en studie had zij als enige van de 5 ook nog de zorg voor een gezin met 3 kleine kinderen. ‘Het was wel pittig, maar het was het waard. Dankzij mijn man en mijn ouders is het gelukt.’ Zij presenteerde haar kwaliteits-verbeterproject over het verbeteren van de buidelervaring. Buidelen is het bevorderen van de hechting tussen moeder (of vader) en kind door middel van huid-op-huid contact. ‘Ik heb onderzocht wat storingsfactoren zijn tijdens het buidelen. De baby heeft plakkers op de huid die verbonden zijn met een monitor die onder meer de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed in de gaten houdt. Gemiddeld geeft de monitor 12 keer per uur een alarm. Deze alarmen worden door de ouders als zeer storend ervaren tijdens het buidelen. Als er een alarm is, krijgen wij dat sowieso op onze sein die we altijd bij ons dragen. Hiermee gaan we op de afdeling, samen met onze Technische Dienst en de leverancier van de monitor, aan de slag.’ Uit haar onderzoek komen nog 2 aanbevelingen. Zo adviseert ze een krukje om het voeteneind van de buidelstoel te verlengen. ‘Dat is makkelijker voor de vaders.’ En ze geeft het advies om de buidelstoel van een schakelaar te voorzien waarmee tijdens het buidelen de verlichting bediend kan worden zodra het gaat schemeren.
Geenen tot besluit: ‘Er is een groot tekort aan deze verpleegkundigen. We zijn dan ook ontzettend trots op deze 5 aanwinsten.’ Die mochten dan ook een dankbaar applaus en verscheidene cadeaus in ontvangst nemen.