dinsdag 18 juni 2024
Wethouder Hans van de Looij en zijn Eerselse collega Eric Beex @Foto Jeanette Vermeulen

Acht nieuwe kunstwerken in openbare ruimte

Veldhoven – De gemeente gaat aan de slag met haar deel van kunstroute Het Groene Lint. Het Groene Lint is een land-art kunstwerk. Het ontwerp is gemaakt door kunstenaar Annet Bult. Vlechtheggen verbinden het centrum van Eersel via Veldhoven met het centrum van Eindhoven. Langs het 24 kilometer lange wandelpad komen kunstwerken. In 2021 heeft Eersel het eerste deel van de route opgeleverd en nu is Veldhoven aan de beurt.

Het Groene Lint slingert door het landschap. Het volgt daarbij een eigenzinnige route langs de waterlopen Gender, Run en Dommel. De route in Veldhoven loopt via Gendersteijn, langs de Run en ASML, via knooppunt De Hogt naar Eindhoven. Wethouder Hans van de Looij: ‘Met deze permanente kunstroute willen we de stad en het platteland meer verbinden. Ook wordt het natuurgebied rondom Veldhoven zo aantrekkelijker om te beleven en om in te recreëren.’

Aanplanten

Inmiddels is Veldhoven gestart met de verdere uitwerking van die route. Dit in samenwerking met de kunstenaar en met Stichting Kunstroute Het Groene Lint. In het najaar worden de vlechtheggen aangeplant.

Kunstwerken

De kunstwerken komen in de openbare ruimte langs de route. Dit in samenwerking met kunstcommissie Het Groene Lint. Waar nodig worden daar inwoners bij betrokken. In totaal komen er acht kunstwerken langs het Veldhovense deel van de route. Zes kunstwerken moeten nog worden gemaakt of aangekocht, twee zijn al klaar. Een daarvan is een van de gebiedsiconen rondom de Nieuwe N69.

ASML, Stimulus/Leader en Brainport dragen financieel bij aan het Veldhovense deel van de kunstroute. Eind 2023 moet het klaar zijn. Meer informatie over de kunstroute staat op www.kunstroutehetgroenelint.nl.