woensdag 24 april 2024
Nelleke den Brabander en Bowy, zoon uit eerste huwelijk van Arie den Braber @Foto Harry Kleijnen

Arie den Braber ontvangt postuum Veldhovense Cultuurprijs 2021

Centrum – Een kleurrijke verbinder in hart en nieren, zo kennen de Veldhovense culturele instellingen Arie den Braber. De vorig jaar overleden oud-beleidsmedewerker Kunst en Cultuur en ‘Mister Cult & Tumult’ ontving op 12 oktober postuum de Veldhovense Cultuurprijs 2021, die zijn vrouw Nelleke den Braber in ontvangst nam.

De juryleden waren unaniem in het voordragen van Arie als eerbetoon aan wat hij betekend heeft voor het culturele leven in Veldhoven.  In het juryrapport staat: “Hij was bevlogen, flamboyant en ontzettend betrokken bij alles wat er in Veldhoven gebeurde én kon gebeuren.”

Mister Cult & Tumult

@Foto Harry Kleijnen

In de jaren ’90 trad Arie den Braber in dienst bij de gemeente als beleidsmedewerker Kunst en Cultuur. In 1996 nam hij het initiatief voor Cult & Tumult, het eerste Veldhovense culturele festival. Cult & Tumult was 20 jaar lang een jaarlijks terugkerend festival met Arie als drijvende kracht, hetgeen hem de bijnaam ‘Mister Cult & Tumult’ opleverde. Cult & Tumult was vooral voor en door de mensen in Veldhoven, gericht op ontmoeting, verbinding en diversiteit. “Het festival is van de bevolking”, was zijn credo en hij streed ervoor om het festival gratis toegankelijk te houden om een zo groot en breed mogelijk publiek te bereiken.

Bijzondere man

Hoewel de meeste Veldhovenaren Arie den Braber kennen van Cult & Tumult was hij ook actief op andere gebieden. Zo was hij voorzitter van de Raad van Advies van het Sondervick College en actief betrokken bij het Sondervick Spektakel. Als secretaris was Arie ook één van de drijvende krachten achter de kunstroute Het Groene Lint, dat het centrum van Eersel via een 24 kilometer lang kunstwandelpad met het centrum van Eindhoven verbindt.

@Foto Harry Kleijnen

Veel collega’s binnen het gemeentehuis hebben bovendien goede herinneringen aan het ambtenarencabaret dat Arie op Oudejaarsavond organiseerde. In zijn laatste werkzame jaren voor de Gemeente Veldhoven was hij directeur Bijzondere Projecten. “Een functie die hem op het lijf geschreven was, want Arie was een zeer bijzondere man. Hij was cultuur in de breedste zin van het woord en verdient de Veldhovense Cultuurprijs 2021 als geen ander. We zijn enorm blij de Veldhovense Cultuurprijs 2021 aan Nelleke den Braber te mogen overhandigen”, concludeert de jury van de Veldhovense Cultuurprijs in het juryrapport. In Theater de Schalm reikte wethouder Hans van de Looij mede namens de juryleden de prijs uit aan Nelleke, voorafgaand aan de laatste uitvoering van de theatershow ‘100 op een Hoop’ ter viering van het 100-jarig bestaan van de Gemeente Veldhoven.

Over de Cultuurprijs Veldhoven

De Cultuurprijs Veldhoven is een initiatief van Museum ’t Oude Slot en wordt sinds 2014 jaarlijks uitgereikt. De gedachte achter de prijs is dat cultuur zorgt voor een waardevol woon- en werkklimaat in Veldhoven en dat de mensen die daaraan bijdragen met een eigen, uniek talent een beloning verdienen. Eerdere winnaars zijn onder andere muzikant Bertus Borgers, de graffitikunstenaars van Studio Giftig, schilder Hanneke Hielkema en vertelkunstenaar Lisette Oosterbosch. De prijs is een bronzen penning, ontworpen door de Veldhovense kunstenaar Jan Dams. De jury bestaat uit de directies van de vier Veldhovense culturele instellingen: Jack Gooyaers (Art4U), Dorine Prinsen (de Bibliotheek Veldhoven), Hans Sonnemans (Museum ’t Oude Slot) en Sjoert Bossers (Theater De Schalm).