woensdag 24 april 2024
Rechts, voorzitter Huub Stroeks. @Foto Martily Media

Koken met uitdaging bij Culinair Gilde Brabançonne

Veldhoven – De cast en crew van het theaterstuk 100 op een Hoop hebben een druk weekend achter de rug. Zowel zaterdag 9 als zondag 10 oktober stonden 2 uitvoeringen in Theater de Schalm op het programma. Tussen de 2 theatershows in moest er nog gegeten worden. De maaltijden voor de 110 personen werden verzorgd door leden van het Culinair Gilde Brabançonne (CGB).

Normaal staan de leden van het gilde in hun professionele keuken aan de Provincialeweg 32H. Elke werkdag is er een groep van gemiddeld 18 leden in de avonduren actief. In totaal telt het gilde zo’n 320 amateurkoks uit Veldhoven en verre regio die koken serieus nemen. “We zijn allemaal amateurkoks die het leuk vinden om iets uitdagender te koken”, zegt Huub Stroeks. De Oerlenaar is voorzitter van het bestuur dat 5 leden telt. Normaal wordt voor de eigen leden gekookt, maar ze vinden het ook leuk om af en toe een bijdrage te leveren aan de gemeenschap. Stroeks: “Het gilde heeft ook een sociale taak. We hebben al eens aan social cooking gedaan voor een groep kwetsbare mensen in Eindhoven. In april 2019 kookten we voor een benefietdiner in het restaurant van Merefelt. Het was een van de activiteiten die bijdroegen aan de realisatie van een overdekte voorziening aan het hospice. Hierdoor konden de gasten in het hospice zoveel mogelijk buiten zijn.”

De organisatie van 100 op een Hoop is Het Concert van de Eeuw. Die hebben het gilde benaderd om voor zaterdag 9 en zondag 10 oktober een maaltijd te verzorgen voor de 70 artiesten en de 40 mensen die backstage bij de productie zijn betrokken. Omdat een goede voorbereiding het halve werk is, startten de koks al op 5 oktober. “Marc Crijns van Restaurant Crijns in Bladel heeft ons geholpen met het maken van het menu, zowel met de receptuur als de uitvoering. We hebben met 5  koks gebruik gemaakt van zijn keuken vanwege de grote opslagcapaciteit van zijn vries- en koelruimte”, legt Stroeks uit. Ook op 8 oktober is nog gekookt in Bladel. Zaterdag 9 oktober heeft de voorzitter de gerechten naar Veldhoven gehaald. In de keuken van D’n Burgemister is alles vervolgens opgewarmd. “De samenwerking met alle betrokkenen is super”, concludeert Stroeks als hij op de bovenverdieping van Theater de Schalm in afwachting is van de eerste groep eters.

Er werd in 2 groepen gegeten en voor iedereen was er een hoofd- en een nagerecht. Zaterdag was er boeuf bourguignon, gebakken rijst met groenten en komkommersalade met tiramisu als nagerecht. Op zondag werd de inwendige mens versterkt met een curry van kippendijen en bami met bavarois als nagerecht.

Bij het Culinair Gilde Brabançonne is op enkele avonden nog ruimte voor nieuwe leden. Leren door te doen staat centraal tijdens de kookavonden van het gilde dat in 1977 is opgericht. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website www.culinairegilde.nl.