woensdag 19 juni 2024
Sjoert Bossers, Jochem Otten, Paul L’Herminez, Monique van den Berg, Giel Pastoor en Dries Floris
Sjoert Bossers, Jochem Otten, Paul L’Herminez, Monique van den Berg, Giel Pastoor en Dries Floris

Cultuurpact tussen podia in regio

Veldhoven – Zes podia in onze Brainportregio zijn een intensieve samenwerking gestart. Niet omdat het moet, maar omdat er veel meer kan. Omdat de podia hetzelfde doel voor ogen hebben. Cultuur en podiumkunsten toegankelijker maken voor alle inwoners in deze regio.

De vijf directeuren van de zes podia zijn Giel Pastoor, Jochem Otten, Sjoert Bossers, Paul L’Herminez en Dries Floris (zie foto). Ze zijn vanaf het eerste uur betrokken. Onlangs is de kaartverkoop van het nieuwe theaterseizoen gestart. De theaterpodia hebben elkaar daar al in gevonden. Vanuit een samenwerking tussen alle marketingmedewerkers startten ze gelijktijdig én met de campagne: OntdekTheaters.nl. Op de website is het gehele aanbod van alle theaters te vinden.

Onder de noemer Regio Deal is door het Rijk een eenmalige donatie gedaan om de kracht van de regio te versterken. De innovatieve technologieregio groeit enorm hard . Investeringen zijn essentieel om deze groei te behouden. Een aantrekkelijk woon- en leefklimaat helpt in het aantrekken van het broodnodige nieuwe talent. Het helpt ook voor meer verbinding tussen bewoners in sociaal en maatschappelijk opzicht. Met cultuur als het spreekwoordelijke cement van de samenleving, is een samenwerking tussen de podia als ‘huizen van cultuur’ niet meer dan logisch.

Het cultuurpact van de zes podia – Parktheater Eindhoven, Speelhuis en Cacaofabriek Helmond, Schalm Veldhoven, Hofnar Valkenswaard en Kattendans Bergeijk – omvat ambitieuze plannen op het gebied van onder meer internationalisering, productie en educatie. Voor het realiseren hiervan is samenwerking essentieel. Denk aan programmering, marketing, techniek, maar ook aan thema’s zoals duurzaamheid en diversiteit. De Regio Deal is hiervoor een mooie steun in de rug. En de energie die vrijkomt door samen te werken en ergens samen voor te gaan, is enorm. Zo blijkt al uit een rondgang tussen de initiatiefnemers.