donderdag 18 april 2024

Tentoonstelling in museum ’t Oude Slot

Zeelst – Rondom het 100-jarig bestaan van Veldhoven komt er in museum ’t Oude Slot een tentoonstelling. De tentoonstelling is te zien van zaterdag 25 september tot en met zondag 5 december.

De tentoonstelling gaat over verhalen, foto’s en historische voorwerpen rondom vijf thema’s: industrialisatie (denk aan sigaren, schoenen, textiel, wasserij, het KI-station in Oerle), religie (bedevaartsplaats Meerveldhoven, Sint Janstros of -markt, processies), sport (voetbal, korfbal, turnen, wielrennen), cultuur (Meester Rijken, A.P. de Bont, Jacques Cuijpers, gilde, harmonie, toneel) en gemeente (gemeentehuizen, politie, veldwachter, brandweer).

Directeur Hans Sonnemans van Museum ’t Oude Slot werkte voor de samenstelling van de expositie nauw samen met Erfgoedhuis Veldhoven. Ook de inwoners van Veldhoven werden opgeroepen om zelf voorwerpen aan te leveren, die een plekje krijgen in de tentoonstelling. Twee religieuze topstukken vormen de kers op de taart. Sonnemans: ‘Religie is één van de thema’s in de tentoonstelling. Zo hebben we bijvoorbeeld schitterende, historische foto’s van de Mariaprocessies en de nonnen in Veldhoven. Heel trots ben ik op het feit dat we twee bijzondere kunstobjecten in bruikleen krijgen van Museum voor religieuze kunst Krona in Uden. Het gaat om de originele Sint Jansschotel uit de 16e eeuw, waarvan een replica te vinden is in de Sint-Jan de Doperkerk in Oerle. Bij ons is dus het origineel te bewonderen! Verder hebben we een prachtige ciborie uit Oerle van begin 1700, de kelk waarin de hosties werden bewaard. Het geheel van foto’s en voorwerpen vertelt het verhaal van de geschiedenis van Veldhoven. Voor sommigen een feest van herkenning, voor anderen een leuke en leerzame ontdekkingstocht!.’

Cadeautje

Eén van de andere activiteiten in het kader van Veldhoven 100 Jaar is een tijdcapsule. Hierbij was de vraag, wat Veldhovenaren graag willen meegeven over het leven van nu aan de volgende generaties. Initiatiefneemster Marieke Verbeek: ‘De tijdcapsule wordt over 100 jaar geopend, als de gemeente Veldhoven zijn 200-jarig bestaan viert. Hieraan kon ook iedereen een bijdrage leveren. De vraag hierbij was: ‘Wat vind jij belangrijk dat mensen over 100 jaar te weten komen over het leven van nu?’. Denk aan een handgeschreven brief met een mooie boodschap aan je achter-achterkleinkinderen of het levensverhaal van jezelf of van je ouders. Of een foto, boek of film die door jou is gemaakt of die indruk op jou heeft gemaakt. Zie het als een cadeautje aan toekomstige generaties.’ De tijdcapsule wordt begraven in de museumtuin van ’t Oude Slot en afgedekt met een mooie plaquette.

Praktische informatie

De tentoonstelling Veldhoven 100 Jaar is vanaf zaterdag 25 september tot en met zondag 5 december 2021 in Museum ’t Oude Slot. De opening van de expositie en het begraven van de tijdcapsule staan gepland op vrijdag 24 september. Verder organiseert Erfgoedhuis Veldhoven op zaterdag 25 september een fietstocht van 16 kilometer door Veldhoven die vertrekt vanaf Museum ’t Oude Slot. De tocht voert langs groene monumenten en rijksmonumenten. In het weekend van 25 en 26 september is bovendien de Zeldzaam Mooi Markt te bezoeken in de museumtuin met producten van lokale kunstenaars, ontwerpers en creatieve ondernemers, zoals illustraties, kunst, woonaccessoires, tassen, kleding en nog veel meer.