donderdag 29 februari 2024
Zanggroep Amice

Zanggroep Amice viert 40-jarig jubileum met openluchtconcert

Veldhoven – Zanggroep Amice bestaat 40 jaar. De dames vieren dat op 18 september met een concert in de museumtuin van ‘t Oude Slot.

De zanggroep begon 40 jaar geleden als jongerenkoor in Zeelst dat de kerkdiensten in de Willibrorduskerk opluisterde. ‘Iedereen zong vroeger al vanaf de lagere school in een kinderkoor. Ik zing inmiddels al een halve eeuw’, zegt Ellen Hogers. Ellen is dan ook al 40 jaar lid van de zanggroep. Elke 4 weken trad het koor op in de kerk. Ook repeteerde de groep tientallen jaren in de kerk. Het koor had niet alleen kerkelijke liederen op het repertoire. ‘We zongen ook populaire nummers’, weet Jolanda Scheepers die al 39 jaar lid is. ‘Op een gegeven moment mochten we zelf de dienst samenstellen. Vanuit ons repertoire zochten we liedjes die pasten bij het thema en de lezingen.’

Vrouwenkoor

Rond 2007 zaten er in het gemengd koor vrijwel geen mannen meer. Dat wierp de vraag op: zijn we nog wel een gemengd koor? Ook moest er een nieuwe dirigent komen en ook daarvoor was duidelijkheid nodig over de samenstelling van het koor. In een gezamenlijk overleg is toen besloten om als vrouwenkoor verder te gaan. Vervolgens werd ook de naam veranderd in Zanggroep Amice. Jolanda: ‘We moesten ook ons repertoire aanpassen want zonder mannen konden we niet alles meer zingen.’ Het kerkelijk repertoire verdween gaandeweg naar de achtergrond. Vanaf 2017 vonden er geen optredens meer plaats in de kerk. Dat betekende ook dat de groep op zoek moest naar een andere repetitieruimte. Die werd gevonden in Dorpshuis D’n Bond waar de zanggroep al weer enkele jaren thuis is.

Om de paar jaar geeft de zanggroep een groot concert. ‘Dat heeft altijd een thema. Ons laatste grote concert dateert al weer van 2017. Dat gaven we in De Muzeval in Eersel en het thema was toen ‘ Singin’ in the rain’’, vertelt voorzitter Hélène van de Gevel. Daarnaast geeft de zanggroep 3 of 4 keer per jaar een optreden zoals tijdens het CityFest en Valkenswaard Volkoren.

Emotioneel

Sinds 2014 zijn de zangmappen verdwenen en zingen de dames alles uit het hoofd. Zo worden voor kleine concerten 5 nummers uit het hoofd geleerd. Voor het optreden bij ‘t Oude Slot staan 15 nummers op de rol. Om goed beslagen ten ijs te komen, is tijdens de lockdownperiode online gerepeteerd. ‘Dat gebeurde in het begin met een programma waarbij je de rest niet hoorde zingen. Later ontdekten we het programma Jamulus. Dankzij dat programma zing je echt samen want je hoort iedereen’, zegt de voorzitter. Jolanda: ‘Ik werd er bijna emotioneel van toen ik de rest ook weer hoorde zingen.’ En blijven repeteren is ook goed voor je stem, weet Ellen. ‘We zongen tevens door om onze dirigent te ondersteunen want die zat ook zonder werk.’

Tijdens het levendige buitenconcert in de museumtuin treden ook 2 acteurs van Theater Duo Casa op. Hélène: ‘Alleen maar zingen wordt wat eentonig. De acteurs verluchtigen het geheel en vullen de zang wat aan.’ Er mogen maximaal 75 bezoekers bij het concert aanwezig zijn dat om 15.00 en 19.30 uur plaatsvindt. Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar. Die kosten per stuk € 10,50 en zijn te bestellen via www.museumoudeslot.nl.

Zanggroep Amice telt nu 14 leden. Daaronder zitten mezzosopranen, sopranen en hoge en lage alten. ‘We streven naar minimaal 20 leden. Er zijn al 4 dames die interesse hebben om bij ons te komen zingen, maar er is nog ruimte voor nieuwe leden’, besluit de voorzitter.