woensdag 24 april 2024
Rotary Veldhoven doet mee aan World Cleanup Day
Rotary Veldhoven doet mee aan World Cleanup Day

De schóónste dag van het jaar?

Veldhoven – Om 10 uur vanochtend ging het officieel van start: World Cleanup Day. In gewoon Nederlands, Grote Schoonmaak Dag. In de strijd tegen zwerfafval halen vele Veldhovenaren vandaag de bezem door de straat. Zo ook de Rotary Veldhoven.

Gewapend met handschoenen, grijpers en vuilniszakken gingen ze op pad. De leden van Rotary Veldhoven. Voorzitter Erik Vannisselroy was meteen gecharmeerd van deze actie. Hij stelde aan de leden van de club voor om de mouwen op te stropen en mee te doen. ‘Rotary is een serviceclub, jaarlijks steunen we goede doelen. Wij vinden het mooi als we op deze manier een steentje kunnen bijdragen om Veldhoven nog een stukje schoner te maken.’

Iedereen deed zijn best om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. De gemeente ging vol achter de actie staan. Niet alleen basisscholen werden voorzien, maar iedereen kon bezems en hesjes aanvragen. De gemeente leverde ‘s ochtends de gereedschappen af, ‘s avonds werden de volle vuilniszakken thuis opgehaald.

Ook de rest van de wereld doet mee. Met 180 deelnemende landen is World Cleanup Day de grootste opruimactie van het jaar. De aanpak van zwerfafval staat hoog op de politieke agenda. Voorkomen is tenslotte beter dan opruimen. Er volgen binnenkort dan ook diverse beleidsmaatregelen. Zo wordt met ingang van 3 juli 2021 in ons land statiegeld ingevoerd op kleine PET-flessen.

Die maatregelen leveren milieuwinst op, maar betekenen helaas niet dat wij straks achterover kunnen leunen. Het zwerfvuilprobleem is namelijk veel groter en complexer. Nog steeds zal ons milieu vervuild blijven worden met snoeppapiertjes, plastic zakjes en sigarettenpeuken.