woensdag 19 juni 2024

De Vrienden van Jukumu Letu

Centrum – Tijdens het evenement Mensen van Veldhoven Live nemen diverse gastsprekers een microfoon in de hand en vertellen over hun passie. De dertiende editie van dit evenement vond afgelopen 21 november plaats in Theater de Schalm. Twee sprekers van Stichting De Vrienden van Jukumu Letu waren hierbij aanwezig. Zij deelden hun verhaal met het publiek.

De Vrienden van Jukumu Letu

Oprichters Coen en Chantal vertelden tijdens Veldhoven Live hun verhaal achter het starten van de Stichting De Vrienden van Jukumu Letu. Samen met vier anderen begonnen zij het initiatief. De oprichters woonden allen tijdelijk in Kenia als onderdeel van het adoptieproces van hun kinderen. Tijdens hun verblijf kwamen ze in aanraking met het kinderopvangcentrum Jukumu Letu. ‘De vrolijke kinderen te midden van de schrijnende armoede maakte een diepe indruk op ons en we besloten te helpen’, vertellen ze. Met de stichting willen ze de kinderen van Jukumu Letu op weg helpen naar een mooie toekomst.

Acties

De stichting heeft verschillende acties lopen om het opvangcentrum te ondersteunen. Zo doneerden ze in 2020 verticale groentetuintjes om de families in de sloppenwijk van Ngong te ondersteunen. Het lukte ruim 150 gezinnen om binnen 6 weken hun eigen groenten te verbouwen. Eind 2022 waren de groentetuintjes nog steeds in dienst. Ook is er tijdens COVID-19 een akker aangelegd. Hierdoor kunnen de bewoners hun eigen groenten verbouwen en hier bij succes ook winst uithalen.

Momenteel hebben De Vrienden van Jukumu Letu nog verschillende acties lopen. Dit zijn grote projecten waar veel geld voor opgehaald wordt. Het Food Securityproject zamelt geld in voor de aanleg van een waterput. In Kenia is er een schaarste aan water in het droge seizoen. De put draagt bij aan het vruchtbaar houden van de grond.
Ook loopt er een groot project waarbij de stichting geld inzamelt voor de bouw van een stenen schoolgebouw.

Vrienden worden?

Het is mogelijk om vriend van de stichting te worden. Hierbij kun je een maandelijkse donatie geven als trouwe vriendendienst. Het geld wordt gebruikt om te zorgen dat de kinderen van Jukumu Letu veilig kunnen spelen, eten en leren. De financiële bijdragen gaan naar voedsel, schoolboeken, vakkundige docenten en de huur van het schoolgebouw. Ook is het mogelijk om te doneren op een lopend project! Meer weten over Stichting De Vrienden van Jukumu Letu? Klik hier.

Mensen van Veldhoven Live

Het evenement Mensen van Veldhoven Live vond dit jaar voor de dertiende keer plaats. Tijdens deze avond vertellen gastsprekers over hun passies of drijfveren. De avond is verbindend voor sprekers en publiek uit Veldhoven en omgeving. De deelnemers hebben 20 beelden gekozen. Ze presenteren hun verhaal in 20 seconden per beeld. Deze vorm van presenteren daagt de spreker uit om op creatieve wijze zijn/haar verhaal te delen. De volgende editie is op donderdag 4 april aankomende. Kaartjes zijn gratis, reserveren is vereist.