woensdag 17 april 2024
Inbrekers zijn vaak gelegenheidsdieven
Inbrekers zijn vaak gelegenheidsdieven

Dieventekens op de muur? Broodje aap.

Veldhoven – Het is bekend dat inbrekers tijdens de vakantie vaak hun slag slaan. Tegelijk steken ook broodje-aap verhalen de kop op. Zo zouden inbrekers via tekens op huizen met elkaar communiceren. Onzin, aldus de politie.

‘Niemand heeft kunnen aantonen dat dit ooit is gebeurd’, aldus een expert van de politie. Inbrekerstekens of Bargoense tekens zijn een reeks symbolen. Het verhaal gaat dat ze door inbrekers zijn aangebracht op gevels en trottoirs. Dieven zouden met deze tekens afspreken in welke huizen ze makkelijk naar binnen kunnen. ‘Maar er is geen enkel verband tussen deze tekens en daadwerkelijke inbraken’, zegt de politie.

Bargoense tekens zijn al honderden jaren oud. Ze werden gebruikt door zwervers, die zo woningen markeerden met “hier mag je kamperen”, “vriendelijk”, “gevaarlijke hond”. In 2005 verschenen in de krant berichten die de tekens associeerden met dievenbendes. Het ging toen al om ongefundeerde geruchten, maar na het einde van een periode van brandstichtingen door bendes bleven de geruchten bestaan. De hoax werd doorgegeven van generatie op generatie.

Wat betekenen de tekens dan wel? De politie denkt dat ze waarschijnlijk afkomstig zijn van kabelleggers, andere werklui of spelende kinderen. Er zijn meer aannames rondom woninginbraken, die bij nader inzien helemaal miet kloppen. Opnieuw de politie: ‘Zo denkt het gros van de mensen dat inbrekers van te voren bedenken dat ze gaan inbreken. Maar verreweg de meeste inbraken worden gepleegd door gelegenheidsinbrekers. Insluipers die door een openstaand raam naar binnen glippen, en snel weer weg zijn. Wees dus extra alert bij mooi weer.’

Meer tips hoe u inbrekers geen kans geeft, vindt u op de website van de politie.