zondag 26 mei 2024

Dubbelexpositie ‘ZIEN in vorm en beeld’

Zeelst – In museum ’t Oude Slot opent een nieuwe expositie, met werken van twee Veldhovense kunstenaars. Jan Leijten exposeert foto’s in de grote schuur en de staalkunst van Frank Vincent wordt tentoongesteld in de museumtuin. Deze dubbelexpositie is voor het publiek toegankelijk vanaf zondag 14 april tot en met zondag 25 augustus 2024.

“Trots en blij zijn we met deze expositie van 2 bijzonder creatieve Veldhovenaren” aldus museumdirecteur Hans Sonnemans. “We nodigen iedereen die in kunst is geïnteresseerd uit: kom deze tentoonstelling bezoeken. Het is echt de moeite waard. Daarnaast is er in ons museum natuurlijk ook nog een grote collectie volkskunst, beeldcultuur en gebruiksvoorwerpen uit het vroegere leven in de Kempen te bekijken.”

Over de kunstenaars

Jan Leijten (1950), geboren en getogen Oerlenaar, is bijzonder creatief op het gebied van ontwerpen, schilderen, filmen en fotograferen. “Dit heeft dit allemaal te maken met ZIEN” aldus
Leijten. Het begon met bruidsreportages maken. Verder maakte hij onder andere een documentaire over zijn geboorteplaats, het kerkdorp Oerle (nog te zien op YouTube) en bracht hij een interieurboek uit met de titel ‘Woon je eigen leven’. Het fotoboek ‘Oerle en de acht gehuchten’ maakte hij tijdens de coronatijd in 2021. “Dit boek is de inspiratiebron voor de expositie in museum ’t Oude Slot. De meeste foto’s maakte ik tijdens mijn wandelingen in het buitengebied van Veldhoven” vertelt Jan. “Vaak gebruikte ik mijn mobiele telefoon, omdat je die altijd bij je hebt. De verschillende jaargetijden in ons land zijn zeer geschikt voor natuurfotografie. Je hoeft echt niet te zoeken, want je komt het vanzelf tegen” aldus de kunstenaar, die de compositie van foto’s zeer
belangrijk vindt.

Frank Vincent (1962), staalkunstenaar uit Veldhoven, wil mensen betoveren en verwonderen, hen achterlatend met de vraag ‘Hoe heeft hij dat gedaan?’ Frank vertelt “mijn ambitie is om verwondering op te roepen door een vleugje magie in mijn creaties te verwerken. Vaak word ik vergeleken met de beroemde kunstenaar Cornelis Escher, wat me uiteraard vereert.” In 2021 werd zijn toewijding aan kunst beloond met de Jakunst Art Award; een mijlpaal die zijn creatieve horizon verder heeft verbreed. De kunst van Frank nodigt uit om de wereld anders te bekijken en de grenzen van verbeelding te verkennen. Ontdek zijn wereld de komende maanden op twee locaties; in zijn atelier aan de Kromstraat 39 te Veldhoven én in de beeldentuin van museum ’t Oude Slot.

Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur. Entreeprijs: museumkaarthouders: gratis. Volwassenen: €6,00. Jeugd van 6 tot en met 17 jaar: €4,00. Kinderen tot 6 jaar: gratis, mits begeleid door een volwassene.