zondag 3 maart 2024
Begraven van de tijdscapsule @Foto L-Mount media

Expositie 100 jaar Veldhoven geopend!

Zeelst – ‘Stad van dorpen’ is de naam van de expositie die is ingericht ter ere van het 100-jarig bestaan van de gemeente Veldhoven in 2021. De tentoonstelling met verhalen, foto’s en historische voorwerpen werd op vrijdag 24 september officieel geopend en is nog tot het eind van het jaar te bezoeken in Museum ’t Oude Slot.

‘Een tijdreis aan de hand van zes thema’s’, omschreef museumdirecteur Hans Sonnemans de expositie tijdens de feestelijke opening. ‘Van de brommer uit 1975 van onze vrijwilligster Anja, religieuze topstukken uit Oerle en de lokale sigarenindustrie tot de opkomst van chipmachineproducent ASML. Het geeft een gevarieerd beeld van een tijdperk.’

Dit gevarieerd beeld kwam tot stand dankzij de samenwerking met Erfgoedhuis Veldhoven en de inzet van de museumwerkgroep collectie, onder aanvoering van cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers. Verbindingen zijn gemaakt met de documentaire ‘Eén stad. Vier gezichten’ van Monique Fuchs en Niek Pennings over 100 jaar Veldhoven en het verzamelalbum ‘100 jaar Veldhoven’ van Jumbo en Citycentrum Veldhoven. Alle bezoekers van de expositie worden verwelkomd met een introductiefilm van Francien Somers, waarin de beelden van diverse historische foto’s overvloeien in het huidige beeld van Veldhoven.

Tijdens de opening van de expositie werd op vrijdag 24 september ook een tijdcapsule begraven in de museumtuin van ’t Oude Slot. Initiatiefneemster Marieke Verbeek: ‘De tijdcapsule wordt over 100 jaar geopend, als de gemeente Veldhoven zijn 200-jarig bestaan viert.’ Aan de inhoud kon iedereen een bijdrage leveren. Zo bevat de tijdcapsule brieven, foto’s, kunstwerken, tekeningen van kinderen en andere voorwerpen die een tijdbeeld geven van het jaar 2021. Verbeek: ‘Zie het als een cadeautje aan toekomstige generaties.’ De capsule bevat ook een brief van de huidige burgemeester en wethouders aan de inwoners van Veldhoven in 2121. Wethouder Hans van de Looij las tijdens de opening de brief voor, waarin in het kort een beeld wordt geschetst van de geschiedenis van Veldhoven. In de expositie is meer informatie te vinden over de inhoud en achtergrond van de tijdcapsule.

Praktische informatie

De tentoonstelling ‘Stad van dorpen – 100 jaar Veldhoven’ is vanaf zaterdag 25 september tot eind 2021 te zien in Museum ’t Oude Slot. De openingstijden zijn woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.museumoudeslot.nl