De afgelopen 2 weken was het onrustig op de wereldwijde aandelenbeurzen met behoorlijke koersschommelingen als gevolg. Deze waren het gevolg van de ontwikkelingen bij de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande. Normaal gesproken zijn er niet zoveel bijzonderheden te melden over een projectontwikkelaar. Maar Evergrande is anders. Het is onder meer de op één na grootste vastgoedontwikkelaar van China en kent grote financiële problemen.
Evergrande in het kort
Het bedrijf is opgericht in 1996 en kende een onstuimige groei. Begonnen met vastgoed is deze reus uitgebreid met onder andere dochterbedrijven gericht op nieuwe energie, gezondheid, toerisme en digitale technologie. In totaal zijn er 200.000 werknemers en heeft het een plek ingenomen op de prestigieuze Fortune Global 500 lijst.
In China is jarenlang voor miljarden aan vastgoed ontwikkeld en gebouwd. Soms volledig onnodig waardoor er nu in sommige middelgrote steden sprake is van vele leegstaande woontorens. Veel van dergelijke projecten werden gefinancierd met betalingen voor nog te bouwen andere projecten. De Chinese overheid heeft jarenlang de teugels laten vieren om de forse groei van de economie vast te kunnen houden. De laatste periode worden de teugels weer aangetrokken om grote schokken als gevolg van te ruim monetair beleid te voorkomen.
Wat is het probleem?
Het bedrijf heeft simpelweg grote problemen om aan haar rente- en aflossingsverplichtingen te voldoen. De omvang van de schulden wordt omgerekend geschat op 300 miljard dollar. Gezien de omvang van het bedrag vrezen beleggers dat een eventueel faillissement een soort domino effect teweeg kan brengen. Diverse belanghebbenden zoals vermogensverschaffers (zowel eigen als vreemd vermogen), leveranciers en werknemers worden dan ernstig gedupeerd. Alleen het feit dat erover gespeculeerd wordt, kan dit bedrijf al in grote problemen brengen. Leveranciers gaan achter hun nog niet betaalde facturen aan en leveren pas weer bij vooruitbetaling. Kredietverstrekkers gaan na of ze hun lening of krediet kunnen opeisen. Werknemers zullen proberen hun baan veilig te stellen door bijvoorbeeld bij een concurrent aan de gang te gaan.
Wat doet de Chinese overheid?
Tot nu toe heeft de overheid de markten deels gerustgesteld door diverse keren liquiditeiten in het geldsysteem te pompen. Hierdoor wordt als het ware tijd gekocht om de problemen op te lossen zonder dat de schade te groot wordt. De meeste analisten gaan er vooralsnog van uit dat een eventueel faillissement zonder grote schokken zal worden afgewikkeld en dat de schade te overzien blijft.
Voor de aandeelhouders is de schade inmiddels al wel fors. Het op de beurs in Hong Kong genoteerde aandeel is dit jaar al 85% in koers gedaald.
– – – – – – – – – – –
Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.
Pim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.
Bas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring opgebouwd in het adviseren van klanten bij uiteenlopende vraagstukken.