donderdag 13 juni 2024
Wethouder, teamleider en kinderen
Wethouder De Kort, Teamleider Van Leeuwen en kinderen @ Foto Evert Geurts

Feestelijke opening BoekStart

Veldhoven – Vanochtend vond de opening plaats van BoekStart. De eerste kinderopvang in Veldhoven die ermee aan de slag gaat, is Korein Kinderplein – De Messenmaker.

Bianca van Leeuwen is teamleider van Korein. “We hebben hier kinderen uit verschillende landen en met verschillende achtergronden. We weten uit ervaring dat kinderen niet vroeg genoeg kunnen beginnen met lezen. Dat klinkt raar, maar het begint al bij baby’s, dan kun je al beginnen ze wegwijs in taal te maken. BoekStart kwam op het juiste moment op ons pad,” aldus Van Leeuwen. Dorine Prinsen, van de Veldhovense bibliotheek, vult aan: “Als een kind elke dag 15 minuten wordt voorgelezen, leert het 1000 woorden per jaar.”

Leesprogramma
BoekStart in de kinderopvang is een landelijk programma van de Stichting Lezen en de openbare bibliotheken in Nederland. Het idee is kinderen structureel voor te lezen en al vroeg een begin te maken met de media opvoeding. Het gaat om een uitbreiding van BoekStart voor baby’s, dat al sinds 2008 met succes in Veldhoven draait.

Feestelijke start van programma BoekStart
Vrolijk begin van BoekStart @ Foto Evert Geurts

Feestelijke opening
Omdat de vernieuwde voorleeshoek bij Korein Kinderplein – De Messenmaker er klaar voor is, kon op deze locatie de primeur van BoekStart feestelijk worden gevierd. Heel toepasselijk, tijdens de Kinderboekenweek. Wethouder Daan de Kort deed de openingshandeling. Na een toast met de kinderen en ouders was er een voorstelling voor de kinderen. Kinderboekenauteur Betty Sluyzer maakte er met de kinderen een feestje van.

Kinderboekenschrijfster Betty Sluyzer
Betty Sluyzer, auteur            @ Foto Evert Geurts

Voorleesklimaat
Met de uitbreiding naar de kinderopvang willen de bibliotheken het voorleesklimaat stimuleren. Uit een actuele, gevarieerde collectie worden de kinderen dagelijks voorgelezen door professionele begeleiders. Een extra doel is de ouderbetrokkenheid te verhogen om hun kind snel en goed te leren lezen. Als de kinderopvanglocatie dat wil gebruiken, er zit ook mediaopvoeding in het programma.

Meer weten over BoekStart, ga naar www.boekstart.nl