zondag 23 juni 2024
Politie krijgt meer aangiftes WhatsAppfraude
Politie krijgt meer aangiftes WhatsAppfraude

Forse toename aangiftes fraude WhatsApp

Het aantal aangiftes van oplichting via WhatsApp neemt toe, dat zegt de politie. Sinds het begin van de coronacrisis heeft deze oplichting een vlucht genomen. De politie ontvangt ongeveer honderd aangiftes per dag.

Dat er nu een toename is, komt vermoedelijk omdat er door de coronacrisis meer communicatie op afstand is. Tegelijk is het ook makkelijker geworden om aangifte te doen. Sinds 30 april kunnen gedupeerden op Politie.nl aangifte doen van vriend-in-nood- of WhatsAppfraude.

Wat is WhatsAppfraude?
Een vriend, familielid of andere bekende verstuurt een bericht dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. De vriend zit bijvoorbeeld zogenaamd in het buitenland vast en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren. U wordt gevraagd om snel geld over te maken. Als u hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt het account van deze vriend gehackt te zijn of is een vals account of nieuw telefoonnummer gebruikt door een oplichter. De vriend in kwestie is zich van geen kwaad bewust.

Tips
Natuurlijk is voorkomen nog beter dan aangifte doen. De tip van de politie is, bij vreemde bedragen te vragen of broer, zus, zoon of dochter eerst even wil bellen. Een andere optie is, een app sturen met een controlevraag. Bijvoorbeeld over iets wat alleen het familielid kan weten.