maandag 27 mei 2024
v.l.n.r: Nelly van Stratum, Ria van Lierop, Femmie van der Werf, Truus Molegraaf en Riet Lubbers

Gasten van Zonnebloem Veldhoven vieren samen de vrijheid

Veldhoven – Na 3 jaar konden de gasten van Zonnebloem Veldhoven weer eens bij elkaar komen. Zo’n 180 mensen genoten zaterdag 16 oktober in Partycentrum ’t Witven van een gezellige middag. Onder het genot van muziek, een hapje en een drankje pakten ze de kans om weer eens bij te praten.

‘We mogen weer en kunnen weer op korte afstand met elkaar communiceren. Laten we de vrijheid die we hebben, vieren met elkaar.’ Zo heet bestuurslid Gerrit van Doorn zaterdag om 14.00 uur een volle zaal van ’t Witven welkom. De eerste gasten zitten al voor 13.00 uur binnen. Een half uur later staat er een rij voor de ingang. Medewerkers van ’t Witven controleren de qr-code en daarna volgt nog een controle van de aanmelding voor de bijeenkomst.

In de zaal staat een niet te missen cheque met daarop het mooie bedrag van 2.600 euro. Het betreft een schenking van het Veldhovens Ondernemers Contact aan de Zonnebloem Veldhoven. ‘Daar zijn we heel erg blij mee. Dit bedrag maakt deze bijeenkomst mede mogelijk’, zegt bestuurslid Ton van Overbeek.

Terwijl Jenas Music de eerste muzikale nootjes de zaal instrooit, lopen medewerkers van ’t Witven met dienbladen vol gebakjes rond. En als de koffie eenmaal in de man is, wordt het tijd voor iets sterkers. Gerrit van Doorn heeft goed nieuws te melden. ‘De advocaat met slagroom wordt deze dag voor één consumptiebon aangeboden!” Dat laat Ria van Lierop zich geen tweemaal zeggen. Ze zit aan een tafel met Femmie van der Werf, Truus Molegraaf, Riet Lubbers en Nelly van Stratum. De dames praten honderduit en genieten van elkaars gezelschap. Ria van Lierop is lid van Zichtbaar! Een Veldhovense vereniging voor en door blinden en slechtzienden. De leden zijn voor het eerst door de Zonnebloem uitgenodigd. ‘Ik zie maar voor 40 procent.’ Ondanks haar slechte zicht en hoge leeftijd van 86 jaar, is ze al 42 jaar vrijwilligster bij Merefelt. ‘Ik ga nog elke week met de bewoners kaarten en wandelen.’ Dan proosten de vijf dames. ‘Dat we elkaar nog lang mogen zien, dan zijn we er tenminste nog’, zegt Van Lierop terwijl ze haar advocaatje met smaak naar binnen lepelt.

Femmie van der Werf is vol lof over de Zonnebloem. ‘Ze doen veel voor ons, ook in coronatijd. Regelmatig kregen we een mooi kaartje en ook een keer een zonnebloem.’ Ze houdt vooral van de creatieve activiteiten die de Zonnebloem aanbiedt. ‘Een paasstukje maken in Kabouterdorp’, noemt ze als voorbeeld. De Veldhovense is al bijna 20 jaar alleen. ‘Dat went nooit. Daarom is het zo fijn dat de Zonnebloem er is. Ik probeer er altijd bij te zijn.’

Zonnebloem-voorzitter Joop Sloot heeft gedurende de middag veel gasten in de zaal gesproken. Hij merkte de grote behoefte van de gasten om elkaar weer eens te zien en te spreken. ‘Wat ik vooral hoorde was: “Jullie moeten hier wel mee doorgaan, want we komen bijna de deur niet meer uit.’

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom bij de Zonnebloem. Aanmelden of informatie opvragen kan per e-mail: zonnebloemveldhoven@gmail.com.