zondag 26 mei 2024
Een busje van de ME bij de hoofdingang van NH Koningshof.
De ME stond vanmiddag klaar om eventuele nieuwe demonstraties te voorkomen. Foto: Ewout de Bruijn

Burgemeester krijgt gelijk, conferentie blijft verboden

Burgemeester Jack Mikkers krijgt zijn zin in de zaak van de Eritrese conferentie in Koningshof. De omstreden vergadering van de jongerenafdeling van de enige toegestane politieke partij in Eritrea werd gisteren na een demonstratie van 128 Eritrese vluchtelingen alsnog verboden.

Volgens Mikkers zouden de opstootjes bij het Koningshof en enkele andere signalen die hij binnen kreeg over 2500 mogelijke andere demonstranten dit weekend genoeg aanleiding zijn om die conclusie te trekken. Experts zeiden gisteren na het afkondigen van het verbod dat Mikkers vandaag in het kort geding dat de organisatie tegen het verbod aanspande terug zou worden geroepen. De rechter in Den Bosch besloot echter dat er juist was gehandeld.

Helemaal leeg

De burgemeester zegt nu om 20.00 uur het Koningshof helemaal leeg te willen hebben. Tegen het verbod van Mikkers in was de conferentie vanmorgen toch begonnen. Daar komt nu dus een einde aan. Er wordt op dit moment overlegt waar de deelnemers van de conferentie moeten worden ondergebracht.

Vrijgelaten

De 128 demonstranten die gisteren na een demonstratie bij de hoofdingang van het terrein waren opgepakt zijn weer op vrije voeten. Volgens de politie werden ze gearresteerd omdat hun actie de openbare orde in gevaar bracht. Daar kunnen ze nu niet langer voor worden vastgehouden.