donderdag 25 juli 2024
Eén van de touringcarbussen arriveert
Zeven touringcarbussen zijn gearriveerd bij Koningshof. Foto: ANP.

Tourbussen gearriveerd, Eritreeërs zitten nog steeds in Koningshof Veldhoven

Ondanks dat de Eritrese conferentiegangers uiterlijk om 20.00 uur het complex moesten verlaten, zitten zij nog altijd in het conferentiecentrum Koningshof. Inmiddels is er wel een bus van het Veldhovense bedrijf Van Gerwen gearriveerd. Het bedrijf zet op verzoek van de gemeente één dubbeldekker in om de gasten van Koningshof te vervoeren. In de bus kunnen 90 mensen.

Van Gerwen was gevraagd om nog meer bussen te leveren, maar dat lukte niet. Er was maar één chauffeur beschikbaar in verband met het paasweekend. Inmiddels zijn er nog zes andere bussen op het terrein van Koningshof gearriveerd.
Burgemeester Jack Mikkers wil absoluut niet hebben dat de Eritreeërs in het hotel blijven. “Je ziet op social media dat de conferentie dan gewoon doorgaat. Als de mensen blijven, wordt er geen recht gedaan aan de uitspraak dat de conferentie is verboden.” Volgens de politie zal de ontruiming nog een tijd duren.

Teleurgesteld
Voor de burgemeester werd pas een paar dagen geleden duidelijk dat er een conferentie in Koningshof zou plaatsvinden met veiligheidsrisico’s. Hij zegt teleurgesteld te zijn in Koningshof. ,,Als er signalen zijn dat er risico’s zijn met betrekking tot de veiligheid is het raar dat de veiligheidspartners er niet bij worden betrokken.”

Op dit moment liggen er nog twee vergunningaanvragen voor demonstraties op zaterdag. Eén demonstratie van voorstanders en één van tegenstanders van het Eritrese regime. Vrijdagavond neemt de burgemeester het besluit of deze demonstraties plaats mogen vinden of niet.