donderdag 13 juni 2024
Eritrese vluchtelingen demonstreren bij de hoofdingang van NH Koningshof. Foto: ANP.
Foto: ANP

Gemeente verbiedt Eritrese bijeenkomst in Koningshof

De gemeente Veldhoven heeft de omstreden Eritrese vergadering die dit weekend in Koningshof zou worden georganiseerd verboden. Dat is samen met de politie en het OM besloten. Volgens burgemeester Jack Mikkers wordt de conferentie nu verboden omdat de openbare orde niet gegarandeerd kan worden gehandhaafd. Dat is de enige manier waarop een gemeente een dergelijke bijeenkomst kan voorkomen. Mikkers lichtte zijn besluit ’s avonds in Nieuwsuur toe:

Vanmiddag demonstreerden tientallen Eritrese vluchtelingen voor het NH Koningshof, een van de grootste vergaderlocaties van Europa. De politie gedoogde die demonstratie bij de hoofdingang, maar toen het tot de demonstranten doordrong dat er andere toegangswegen tot het terrein waren waar conferentiegangers naar binnen kwamen, liep het uit de hand. Alle demonstranten zijn daarna opgepakt en in drie stadsbussen afgevoerd.

De omstreden vergadering was georganiseerd door de jongerenafdeling van de enige toegestane politieke partij in Eritrea. Er zouden 500 tot 600 mensen op de conferentie afkomen, waaronder een topadviseur van de Eritrese president Isaias Afewerki.

Inmiddels is het weer rustig bij Koningshof. De politie bewaakt het terrein en er wordt niemand toegelaten. De conferentiedeelnemers die in het hotel slapen zullen volgens Mikkers moeten vertrekken. Hij zei vanavond in Nieuwsuur dat hij probeert om niemand op straat te laten slapen, maar dat hij echt niet wil dat de vergadering door gaat. Hij zegt de vrijheid van meningsuiting belangrijk te vinden, maar de handhaving van de algemene orde gaat volgens hem boven alles.