donderdag 25 juli 2024
Voormalig Rabobank gebouw Bossebaan
Appartementen en hoge woontoren langs Bossebaan

Gemeenteraad heeft besluit genomen: woontoren komt er

Centrum – Ondanks alle gesprekken, protesten, zienswijzen en petities van omwonenden tegen de bouw van een 38 meter hoge woontoren: die komt er. Dinsdagavond stemde de meerderheid van de gemeenteraad in met het bestemmingsplan hiervoor. Op de hoek van de Bossebaan en de Burgemeester Van Hoofflaan komen straks vier appartementengebouwen en de gewraakte ‘zichtpakker’ woontoren. 

De coalitiepartijen kregen steun van de CDA en daarmee was er een meerderheid. Aan het besluit ging felle discussie vooraf. De oppositie had geen goed woord over voor de communicatie (de zogenoemde ‘samenspraak’) die met omwonenden is gevoerd. Daar tussendoor ging de discussie over wat de 170 woningen opleveren voor de mensen die alleen kunnen huren. De VVD vond dat dit zich wel uit middelde als je alle nieuwbouw in de komende jaren over heel Veldhoven bekijkt. Het CDA tenslotte vond dat de raad moet ‘doorpakken’, juist in het centrum, omdat anders groene locaties in het geding komen.

De werkgroep die maandenlang heeft gepleit voor een alternatief voor de woontoren, waarbij eveneens 170 woningen worden gerealiseerd op dezelfde plek, is zeer teleurgesteld. Jan de Bonth: ‘Van alle punten, springen er twee uit: de door de gemeente zo geroemde leefbaarheid en de 38 meter hoge woontoren. Je kunt dezelfde hoeveelheid woningen bouwen maar zonder die  hoge RABO-toren. Allebei maakten geen deel uit van de geroemde “samenspraak” , het is gewoon niet onderhandelbaar. Ik voorspelde al lang van tevoren dat het plan ondanks alles: inspreken, alternatieven aandragen met evenveel woningen (en minder overlast voor omwonenden), berekeningen maken, zienswijzen indienen, zoals altijd gewoon zonder problemen goedgekeurd wordt.’

Joep Roijers: ‘Zoals we al eerder hebben aangegeven, voor de gehele gang van zaken een dikke, vette onvoldoende.’