dinsdag 28 mei 2024

Gemeenten in Brabant minder goed in e-mailen

Veldhoven – Een groot aantal gemeenten in Noord-Brabant reageert niet op tijd op een eenvoudige vraag per mail. Ook Veldhoven niet. Dit blijkt uit onderzoek van klantcontactbeheerder Pricon. Zij heeft bij alle gemeenten getoetst hoe ze omgaan met e-mails en contactformulieren op de website en ontvangstbevestigingen. Als uitgangspunt is gekeken naar de e-mailgedragslijn voor overheden.

59% van de gemeenten heeft binnen twee werkdagen gereageerd, wat ver onder het landelijk gemiddelde ligt van 71%. Alleen in de provincies Flevoland en Zeeland ligt dit percentage lager.

Het percentage van gemeenten dat na drie weken nog steeds niet heeft geantwoord, ligt met 14% iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 13%. Het betreft de gemeenten Veldhoven, Baarle-Nassau, Breda, Gemert-Bakel, Laarbeek, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Son en Breugel en Tilburg.

In de provincie Noord-Brabant hebben veertien van de zesenvijftig gemeenten geen e-mailadres op de website vermeld. Met een percentage van 25% ligt dit gelijk aan het landelijk gemiddelde.

De e-mailgedragslijn voor overheden verplicht gemeenten om een ontvangstbevestiging te sturen.
Het percentage gemeenten dat geen ontvangstbevestiging heeft gestuurd ligt met 27% aanzienlijk onder het landelijk gemiddelde van 37%. Daarmee is Noord-Brabant de derde provincie, achter Overijssel en Limburg, met de meest verstuurde ontvangstbevestigingen.

De volledige onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.