woensdag 19 juni 2024
Het echtpaar Teunissen-Hermsen

Ger trad 2 keer in het huwelijk en is nu gouden bruid

Veldhoven – Op 27 augustus zijn Louis (84) en Ger (83) Teunissen 50 jaar getrouwd. Het gouden paar heeft 3 kinderen en 7 kleinkinderen. Vanuit hun appartement bij het Citycentrum genieten ze van alle faciliteiten die het centrum hen biedt.

Ger is geboren en getogen in Veldhoven. Ze groeit op in een groot gezin. ‘Er waren 13 kinderen van 2 moeders. Mijn vader is 2 keer getrouwd. Toen zijn eerste vrouw overleed, bleef hij met 5 kinderen zitten. Na zijn tweede huwelijk kwamen er nog 8 bij. Van die 8 was ik het enige meisje.’ Wat ze toen nog niet wist, is dat haar later iets soortgelijks zou overkomen. Toen ze op 14-jarige leeftijd van de lagere school af kwam, bleef ze thuis werken. ‘Dat heb ik nooit erg gevonden’, zegt Ger daarover.

Louis is geboren in Waalre waar hij ook als 14-jarige van de basisschool komt om thuis te blijven. Kort daarna gaat hij werken. ‘Tot mijn 19 jaar was is als boerenknecht in Wintelre in de kost.’ Daarna schoolt hij zich om tot metselaar en vervult zijn militaire dienstplicht. ‘Toen ik 24 was, ging ik met enkele anderen voor 2 jaar vanuit de katholieke Arbeidersjeugd naar Afrika. We deden er vrijwilligerswerk in Tanzania en woonden bij de paters. Ik heb er gemetseld aan een kathedraal en de lokale bevolking leren metselen. In die 2 jaar leerde ik er de taal Swahili.’ Toen hij in 1962 terugkwam, trad hij in bij de paters van de Heilige Geest in Baarle Nassau. Na 2 jaar zenden ze hem uit naar Tanzania waar Louis meewerkt aan de bouw van scholen en een kerk. 4 jaar later keert hij weer terug naar Nederland om weer uit te treden.

Ger is intussen getrouwd met Gerrit Bakkers en heeft de zorg over de kinderen Mieke en Geert. Na een huwelijk van 5 jaar slaat het noodlot toe. Een auto-ongeval maakt een einde aan het leven van Gerrit. Ger: ‘Toen moest ik alleen verder met de kinderen die toen 2 en 4 waren. Een kleine 2 jaar ben ik alleen geweest.’ Louis was op zoek naar een vrouw en had een neef bij Ger in de straat wonen. Hij krijgt van zijn neef het adres van Ger en schrijft haar een brief om eens kennis te komen maken. Ger: ‘Mijn schoonzus zei: als ie goed is voor de kinderen, is hij ook goed voor jou. Na een paar bezoekjes trok Louis bij ons in. Het was voor mij heel belangrijk dat hij de kinderen goed leerde kennen. Na 3 maanden zijn we getrouwd. Een jaar later is onze zoon Benno geboren.”

Na terugkeer uit Tanzania werkte Louis nog kort in de bouw om vervolgens ruim 26 jaar voor Philips te werken. Met 58 jaar kan hij met de vut. Al zo’n 48 jaar hebben ze een caravan waarmee ze vaak op vakantie zijn geweest. Ger houdt van lezen en tv kijken. Vooral kookprogramma’s hebben haar belangstelling. Koken vindt ze dan ook een erg leuke bezigheid waaraan ze de nodige tijd besteedt. ‘Hij vindt alles lekker. Nog nooit heeft hij gezegd: dat lust ik niet’, zegt Ger op de vraag waarmee ze Louis een groot plezier doet. ‘Ze zeggen wel eens: wat een boer niet kent, dat eet hij niet. Bij mij is het net andersom’, reageert Louis. Ondanks de zorg die Ger aan de gerechten besteedt, eet Louis zijn bord altijd in recordtempo leeg. ‘Ik ben een snelle eter. Dat komt omdat we vroeger thuis met 9 kinderen waren. Als je dan niet snel bent, is het op voordat je weer op kunt scheppen.’

Samen hebben ze altijd veel gefietst, maar dat lukt Ger helaas niet meer. Maar wel genieten ze samen van vakanties, wandelen en familiebezoek. ‘We hebben 3 families’, zegt Ger veelbetekenend.  Louis maakt zich ook nog als vrijwilliger verdienstelijk in de schoffelploeg van de Christus Koningkerk en hij is er koster. Ook houdt hij van jeu de boulen en biljarten. 2 keer per week is hij te zien bij Cardo waar hij aan fitness doet. ‘Ik ben nog topfit en nooit moe.’