zondag 14 juli 2024

Oktober grijpt in, cliëntenstop dreigt

Veldhoven – Zorginstelling Oktober gaat drastisch ingrijpen om adequate zorg te garanderen voor de cliënten op de locaties Merefelt en Leuskenhei. Dat maakt het bestuur vandaag bekend in een brief aan haar medewerkers en vrijwilligers. Vanaf 1 september geldt naar eigen zeggen het noodscenario. Vrijgekomen bedden ‘sluiten’ wordt niet uitgesloten.

Het noodscenario geldt minimaal twee maanden. Een actieteam gaat onderzoeken wat er precies moet gebeuren. Oktober kijkt kritisch naar de bedden die vrijkomen en of er überhaupt nieuwe bewoners bij kunnen. Medewerkers van andere locaties en vrijwilligers zijn gevraagd om diensten in te vullen op Merefelt en Leuskenhei. Ook medewerkers zonder zorgachtergrond worden hiervoor benaderd.

De medewerkers zijn gevraagd om bij te springen op basis van vrijwilligheid. Vrijdag krijgen alle medewerkers en vrijwilligers van Oktober een brief met informatie over wie wat zou kunnen gaan doen.

De zorg staat in heel Nederland onder druk. De coronapandemie vraagt om meer personeel terwijl opgeleid personeel de dienst verlaat. Tot nog toe heeft Oktober door diensten te wisselen steeds een oplossing gevonden, maar dat is niet langer afdoende om de huidige zorg op peil te houden.