woensdag 19 juni 2024
Begrafenis van de slachtoffers

Herdenking bombardement Zeelst

Zeelst – Bij het begin van operatie Market Garden op zondag 17 september 1944 werd Zeelst door de geallieerden gebombardeerd. Er vielen 19 doden onder de inwoners van Zeelst. Het bleek een vergissing. De Duitsers voor wie de bommen waren bedoeld, waren een week eerder al vertrokken. Op zondag 17 september start rond half acht een herdenkingsbijeenkomst op het Meiveld. Omroep Veldhoven verzorgt een live-stream via YouTube.

Jarenlang is er niet over het bombardement en de slachtoffers gesproken. Maar in 2004, zestig jaar na het bombardement, was er een eerste bijeenkomst van nabestaanden. Dit groeide uit tot een jaarlijkse herdenking bij het monument Donderslag bij Heldere Hemel, naast de Albert Heijn en tegenover het politiebureau.

Burgemeester Marcel Delhez zal een toespraak houden, het Onze Lieve Vrouwe gilde zal de vaandels neigen en scouting Sint Aloysius legt voor ieder slachtoffer een bloem bij het monument ‘Donderslag bij heldere hemel’. Twee leerlingen van basisschool Zeelsterhof en een leerling van het Sondervick college zullen voordrachten houden. Harmonie l’Union Fraternelle zorgt voor de muzikale omlijsting.