dinsdag 16 juli 2024

‘Het geheim van ASML’ – Terugkijken

Veldhoven – In Veldhoven staat misschien wel de grootste aanjager van technologische vooruitgang: ASML. Maandagavond zond de VPRO een prachtige documentaire uit op televisie. VPRO Tegenlicht kreeg toegang tot het reilen en zeilen bij het high-tech bedrijf en volgde een aantal medewerkers. De uitzending is online terug te kijken.

Klik op deze link om de uitzending terug te kijken.

Zonder dat het grote publiek het doorheeft, staat in Veldhoven het belangrijkste bedrijf voor technologische vooruitgang ter wereld. ASML levert machines die chips maken op een schaal van maar enkele nanometers. Een gewone consument heeft er niets te zoeken, maar de deur wordt er platgelopen door ministers en staatshoofden en door ceo’s van grote tech-bedrijven.

ASML maakt de meest geavanceerde machine ter wereld; de lithografiemachine om computerchips mee te maken. En met chips als strategisch goed staat ASML met haar machine midden op het geo-politieke wereldtoneel. Wat is het geheim van ASML, en wie zijn de mensen die deze wonderlijke machine bouwen?

Door de hoge vraag naar chips breiden chipfabrikanten razendsnel uit. Ook ASML moet opschalen in hetzelfde tempo. Het bedrijf neemt wekelijks honderd nieuwe medewerkers aan en probeert technisch talent van over de hele wereld naar Veldhoven te laten komen.

Tegelijkertijd is ASML een geopolitieke speelbal geworden, door het wereldwijde tekort aan chips en de machtspositie die chipproductie met zich meebrengt. Hoe heeft deze druk van buiten impact binnen de muren van ASML? Tegenlicht spreekt onder andere met CEO Peter Wennink over de veranderende rol van het groeiende Brabantse techbedrijf.