dinsdag 28 mei 2024

Hoe toiletvriendelijk is Veldhoven?

Nederland – zaterdag is het Wereld Toilet Dag. Jaarlijks is er een ranglijst hoe goed of slecht gemeenten hun openbare toiletvoorzieningen op orde hebben. Veldhoven scoort een 3,5. In Eindhoven is het niet veel beter: 4,9. Wel tevreden is het (winkelend) publiek in Vught, die gemeente heeft het met een 7,1 goed voor elkaar. Vught is de toiletvriendelijkste gemeente in de provincie Noord-Brabant. Landelijk is de top-3 Veere (Zeeland), Utrecht en Schiermonnikoog.

Het jaarlijkse onderzoek gebeurt in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting. Zij rangschikt elk jaar alle gemeenten in samenwerking met de HogeNood-app. Deze app maakt meer dan 8000 toiletten in Nederland vindbaar. Zes indicatoren bepalen de plek die elke gemeente krijgt in de ranglijst.
‘Toiletten zijn niet alleen van belang voor 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar voor ons allemaal,’ aldus Ivo Thonon, woordvoerder van de Maag Lever Darm Stichting. ‘Eén op de drie mensen geeft aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op hun levenskwaliteit. Het beperkt hun bewegingsvrijheid bij onder andere het winkelen, evenementenbezoek en het uitgaan. De Toiletalliantie pleit er daarom voor dat er in stadscentra en recreatiegebieden als parken om de 500 meter een toilet moet zijn.

De Toiletalliantie is een koepel van zo’n 30 maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor meer openbare en opengestelde toiletten. De alliantie is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting. Op het platform www.iederewctelt.nl kunnen gemeenten, horeca en winkeliers informatie vinden waarmee ze de situatie in hun eigen omgeving kunnen verbeteren. De Toiletalliantie werkt nauw samen met de makers van de HogeNood-app, waar overheden en ondernemers hun toiletlocaties kunnen aanmelden zodat deze voor iedereen vindbaar zijn.

Top 5 toiletvriendelijkste gemeenten in Noord-Brabant

1 Vught 7,1
2 Roosendaal 7,0
3 Waalwijk 7,0
4 Land van Cuijk 6,7
5 Heeze-Leende 6,6