woensdag 17 april 2024
Het loket gaat verhuizen naar Meent 24, tegenover de Intertoys.

Jonge Veldhovenaren bewust maken van klimaatproblemen

Veldhoven – Het klimaatprobleem oplossen. Een groep Veldhovense vrijwilligers doet er alles aan om hier een bijdrage aan te leveren. Onder de naam Veldhoven Duurzaam deelt zij kennis met volwassenen. Nieuw zijn de projecten voor en met jongeren.

De organisatie Veldhoven Duurzaam streeft ernaar om Veldhovenaren slimmer om te laten gaan met energie. Dat is nodig voor de toekomst van de planeet, daarom focust de organisatie zich ook op scholieren in Veldhoven. Ze kiezen ervoor om kennis te delen met een jongere doelgroep. Zo hopen ze hen bewust te maken dat het klimaat verandert.

Duurzaamheid in het onderwijs

Het idee om een project te starten met scholen kwam door eigen ervaringen. ‘We merken dat niet alle mensen toekomen aan duurzaamheid in huis door financiën. Ook zien sommigen de noodzaak niet. We willen om deze reden een jongere doelgroep bereiken’ vertelt vrijwilliger Piet van den Hurk. Hierom heeft Veldhoven Duurzaam verschillende projecten lopen bij verschillende basis- en middelbare scholen in Veldhoven. ‘In het basisonderwijs zijn wij een project gestart, genaamd “juniorenergiecoach”. De kinderen gaan samen met hun ouders kijken naar wat ze thuis verbruiken. Hierdoor hopen we dat ze op jongere leeftijd al bewust worden van hun energieverbruik’ aldus Piet. ‘In de toekomst willen we meer samenwerkingen starten met scholen. Specifiek crossover projecten. Hierbij gaan leerlingen van verschillende onderwijsniveaus samenwerken aan een duurzaam project. Kinderen die het kunnen bedenken en kinderen die het willen uitwerken’, zegt van den Hurk.

Achter de organisatie

Acht jaar geleden begonnen enthousiaste vrijwilligers met het initiatief. Momenteel staat de teller op 35 leden. ‘Binnen de vereniging hebben we verschillende teams met eigen specialisaties. Onze leden kunnen zelf bepalen aan hoeveel teams zij deelnemen. Ook kijken ze zelf hoeveel tijd ze er aan willen besteden’, zegt van den Hurk. ‘Inmiddels ben ik zelf gepensioneerd, dus ik heb veel tijd. Deze besteed ik graag aan de teams energieopslag, brede verduurzaming en duurzame schoolprojecten’. Ook heeft de organisatie een pand in het City Centrum. Hier kun je langsgaan voor advies. Op 17 juni is de opening op het nieuwe adres, Meent 24, tegenover de Intertoys.