dinsdag 16 juli 2024

Kluskar helpt bewoners in d’Ekker energie besparen

d’Ekker – De Veldhovense Kluskar komt naar d’Ekker. Op woensdag 13 december vindt ’s middags de opening plaats op het pleintje tegenover Papevoort 6 in Veldhoven. Wethouder Mariëlle Giesbertz van Energie en Duurzaamheid opent de Klushalte, samen met alle vrijwilligers.

Bij de Klushalte kunnen inwoners informatie krijgen of een afspraak maken met de Kluskar om hun huis energiezuiniger te maken. De Kluskar helpt inwoners om energie te besparen. Dat is goed voor hun portemonnee en ook voor het milieu. Goed isoleren van de woning is belangrijk, maar vaak zijn er bij bewoners geen financiële middelen om duurzame verbeteringen aan te brengen.

Gratis hulp

Daarom stelt de gemeente een energiecoach beschikbaar. Die kijkt mee waar de bewoner het
meeste op kan besparen. Soms zijn dit kleine gedragsveranderingen en soms energiebesparende maatregelen. Bewoners in d’Ekker kunnen een afspraak maken met de Kluskar. Eerst komt een energiecoach langs om te kijken waar een bewoner het meest mee geholpen is. Als het nodig is komt er daarna een energieklusser langs om energiebesparende maatregelen aan te brengen. Dat is gratis. Het maakt ook niet uit of het om een huur- of een koopwoning gaat.

De Klushalte

De Klushalte staat op diverse tijdstippen op verschillende plekken in de wijk. Inwoners worden via berichten in social media op de hoogte gebracht waar zij de klushalte kunnen vinden.

Afspraak maken

Er zijn verschillende manieren voor inwoners om een afspraak te maken met de Kluskar. Op borden in de wijk staat een QR-code. Door deze te scannen, komt men bij een aanmeldingssite. Geïnteresseerden kunnen ook een afspraak plannen via www.veldhoven.nl/kluskar.

Gemeente helpt

Uit TNO-onderzoek (2022) blijkt dat ca. 1.600 huishoudens in Veldhoven in energiearmoede
leven. Daarvan is sprake als een huishouden de energierekening niet kan betalen. Of wanneer
het hoge energiekosten heeft door een slecht geïsoleerd huis en er niet de financiële mogelijkheid is om dit aan te pakken. De gemeente Veldhoven is daarom eind 2022 met rijksmiddelen
gestart om huishoudens te helpen met het verlagen van hun energierekening.