dinsdag 16 juli 2024
Eén van de insprekers maandagavond in de raadszaal

Komst KFC en Domino’s nog lang niet zeker

Veldhoven – Maandagavond in de raadszaal maakten tientallen inwoners gebruik van hun spreekrecht. Teveel om tijdens een reguliere raadsvergadering te horen. Vandaar dat er een speciale avond voor werd georganiseerd. De aanleiding: het plan voor vestiging van twee fast food restaurants op het grasveld tussen de Heistraat en de Zoom. Zoveel werd duidelijk: de meeste insprekers waren uitgesproken tégen.

Eerder vielen al 516 bezwaarschriften in de bus bij de gemeente. Bezwaarmakers zien met de komst van KFC en Domino’s teveel extra verkeer langskomen in de buurt. Daarnaast vrezen buurtbewoners de afval van hamburgers en milkshakes terug te vinden op stoepen en in tuinen. Een opvallend argument is het gevaar voor de volksgezondheid. Eén inspreker was een huisarts die de raad wees op risico’s van fastfood en de claim op de gezondheidzorg.

Een andere inspreker was ondernemer en bedenker van het plan Dennis Geene. Veldhovenaar van geboorte is Geene maar al te goed bekend met de lokale situatie. ‘Mijn tante zei tegen mij, jongen begin er toch niet aan, daar zit een heel fanatieke belangenvereniging. Ik wel, ik ga mijn droom achterna.’ Desgevraagd of Geene mee wil praten over een alternatieve bestemming op de gewraakte locatie, zegt Geene: ‘Voor mij is dat een gepasseerd station. We hebben vooraf andere plannen bedacht, maar als het antwoord altijd “nee” is, dan weet ik niet aan welke andere dialoog ik moet meewerken.’

De meeste insprekers gebruikten andere woorden voor dezelfde zienswijze: méér verkeer, méér afval en lelijke gebouwen. De politiek toonde zich onder de indruk. Het was voorzichtigheid troef in de bankjes. De coalitiepartijen die het plan steunen, hielden de kaarten tegen de borst. De oppositie was minder terughoudend. Zóveel weerstand, daar kan het College toch niet doof voor zijn? Verantwoordelijk wethouder Van de Looij had zichtbaar moeite met reageren op zoveel emotie. ‘Veel insprekers hoor ik over onderbuikgevoelens, maar wij kijken toch echt naar de feiten’.

Er hoefde deze week ook niet beslist te worden. Dinsdagavond ging het erover in de raadsvergadering. Argumenten werden nog eens uitgewisseld, de bekende discussie overgedaan. Maar op 21 december is er geen ontsnappen meer aan, dan moet er kleur bekend worden en zal er een besluit genomen worden.

De bijdrage van de insprekers terugkijken? Klik op deze link voor de video.