dinsdag 18 juni 2024
Eindhoven, 8 september 2021 Oefening Falcon Leap. Vliegtuigen stijgen op vanaf Eindhoven om ladingen te droppen.

Militair vliegtuig Tech Bull gaat brommen

Veldhoven – Tot en met 17 december vliegt vanaf Vliegbasis Eindhoven een transportvliegtuig van het type C-130 Hercules op lage hoogte boven Veldhoven. Dat gaat u horen, want het gaat om een laagvlieggebied. De vluchten worden op werkdagen uitgevoerd maar ook ’s avonds.

Tijdens de trainingsvluchten wordt door de vliegtuigbemanning gebruik gemaakt van nachtzichtapparatuur. Dit is het zogenoemde Night Vision Googles en het Cargo Delivery System waarmee vracht door middel van een parachute kan worden gedropt. Om de vracht veilig op de daarvoor bestemde posities te laten neerkomen, is het noodzakelijk dat het betrokken vliegtuig voldoende laag kan vliegen.

De trainingsvluchten zijn een onderdeel van de voorbereiding op de uitzending naar Mali. Nederland ondersteunt de VN-missie Minusma met een C-130 Hercules. Daarvoor zijn 90 militairen uitgezonden naar Bamako in Mali. Het personeel dat sinds begin november in Mali aanwezig is, wordt in het eerste kwartaal van 2022 afgelost door hun collega’s. De belangrijkste taak in Mali is het verzorgen van luchttransport van personen en vracht, hieronder vallen ook (medische) evacuaties.

De C-130 is een viermotorig middelzwaar transportvliegtuig en wordt onder meer gebruikt voor het droppen van personeel en materieel in gebieden waar geen vliegtuigen kunnen landen. Daarnaast is de C-130 is staat op te stijgen en te landen op onverharde vliegvelden. Meer informatie over vliegbewegingen kunt u vinden op de website.

Actuele informatie over de trainingsvluchten is te vinden via Twitter @VlbEindhoven