donderdag 25 juli 2024
Politie waarschuwt voor nepwinkels
Politie waarschuwt voor nepwinkels op het internet

Let op nepwinkels op het internet

Nederland – Sinterklaas en kerst staan voor de deur. Voor veel mensen is dat de tijd om online te winkelen voor cadeaus. Maar let op.

Helaas zijn november en december ook de maanden waarin oplichters hun slag slaan. In nep-webshops bieden ze allerlei spullen aan, maar wie daar bestelt krijgt na betaling nooit iets geleverd. Dit jaar zijn al zo’n 200 van dit soort webwinkels gesloten.

Gijs van der Linden is politieman bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting. ‘Er zijn webwinkels die een fictieve naam gebruiken en daar goedkope artikelen aanbieden. Ze bieden hoge kortingen en je leest slogans als “beperkte voorraad” en “zoveel mensen gingen u al voor”. Als je dan gaat kopen, kom je op een betaalpagina maar is er geen mogelijkheid om met iDEAL of creditcard te betalen. Je krijgt wel een betaalverzoek via de mail toegezonden en dat is zéér ongebruikelijk voor een webwinkel.’

Wat kunt doen?
Oplichters laten slachtoffers in veel gevallen vooraf geld betalen op een ongebruikelijke manier, meestal e-mail. Door te betalen voordat u geleverd krijgt, wordt u makkelijker het slachtoffer van oplichting. Denk bij alles wat u doet goed na over mogelijke risico’s. Zo kunt u internetoplichting voorkomen. U kunt ook vooraf controleren of een verkoper een bekende is van de politie. Doe de  check van de (ver)koper.

Wees alert en bewaar altijd uw correspondentie met de (ver)koper. Wanneer u met deze partij belt, houd u dan bij wanneer dit is geweest en met wie u gesproken heeft. Maak een foto of screenshot van de advertentie waarop u gereageerd hebt. Mocht u opgelicht worden, dan is die informatie van groot belang.

Er zijn helaas vele vormen van internetoplichting, op de website van de politie staat alle informatie.