donderdag 18 april 2024

Lezing over heksen vroeger en nu

Centrum – Verhalenverteller Maria van Deutekom geeft een lezing met als thema heksen bij Erfgoedhuis Veldhoven in samenwerking met de Bibliotheek Veldhoven. Al eeuwenlang doen verhalen over heksen de ronde waarvan mensen zich afvragen waar ze vandaan komen. In de lezing komt aan de orde wat onder een heks wordt verstaan en welke beelden er zoal zijn over heksen. Soms is dat beeld positief, zoals dat van het wijze kruidenvrouwtje, maar het beeld van heksen is ook vaak dat van de oude toverkol die ziekte en verderf onder de mensen brengt.

Voorbeelden

In de lezing komen onder meer de heksenvervolging, oude volksverhalen en Wicca aan de orde. Wicca is de verzamelnaam voor de tegenwoordig vaak positieve verhalen over heksen waarbij vaak wordt teruggegrepen naar oude religies en culturen. Van Deutekom toont afbeeldingen en draagt verhaalfragmenten voor.  Ook geeft van Deutekom een aantal tot de verbeelding sprekende voorbeelden en vertelt ze hoe mensen een heks kunnen herkennen en hoe de betovering valt te doorbreken. Ook verhalen over heksen uit de Kempen passeren de revue.  Net als nieuwe gegevens over het ontstaan van het vertrouwde heksbeeld op basis van de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude. Er doen tegenwoordig nog steeds verhalen over ‘hekserij’ de ronde maar die zijn vooral positief van aard.

Lezing

De lezing is op donderdag 16 maart van 20.00 uur tot 21.15 uur bij de Bibliotheek Veldhoven. De lezing is gratis voor leden van Erfgoedhuis Veldhoven of de Bibliotheek Veldhoven (op vertoon van bibliotheekpas). Niet leden betalen 5 euro, inclusief een kop koffie of thee. Aanmelden kan via bij voorkeur via mail op: info@erfgoedhuisveldhoven.nl onder vermelding van de naam, het aantal deelnemers en eventueel lidmaatschap van Erfgoedhuis Veldhoven of de bibliotheek. Eventuele telefonische aanmeldingen kunnen via 06 51 88 39 03 worden doorgegeven.

Over Maria van Deutekom

Maria van Deutekom is van huis uit docent Nederlands en Theater. Voor het tijdschrift ‘Van den Herd’ van Heemkundekring ‘De Heerlijkheid Oirschot’ schreef zij een drietal artikelen over Volksverhalen over heksen. Ze geeft lezingen en schrijfcursussen en is actief als theaterregisseur. Daarnaast schrijft ze zelf verhalen en vertelt die voor publiek. Taal is een rode draad in haar leven.