Veldhoven – Caféruzies, stroperij, diefstal, roddel en achterklap. Jurist met een passie voor geschiedenis Anton Neggers geeft een lezing op 25 april over rechtspraak in vroegere tijden. Een initiatief van Erfgoedhuis Veldhoven en de Bibliotheek Veldhoven. De titel van de lezing is ‘Op alles wel ende rijpelijk gelet’.
Rechtspraak in de 17e en 18e eeuw zag er anders uit dan nu. Er waren schepenenbanken die zowel een bestuurlijke als rechterlijke taak hadden. Aan de hand van procesdossiers en adviezen van de Schepenenbanken in de Meierij schetst Neggers de achtergrond van de schepenenrechtspraak. Ook vertelt hij over de lagere rechtbank van Oerle.
Caféruzies en stroperij
De procesdossiers die Neggers bespreekt gaan onder andere over caféruzies, stroperij, diefstal, roddel en achterklap, echtscheiding en defloratie (ontmaagding) waarbij gewone mensen betrokken waren, maar ook notabelen uit zowel Katholieke als Protestantse hoek. Deze dossiers werden behandeld door leken (de schepenen), daarbij geholpen door onafhankelijke rechtsgeleerden.
Lezing
De lezing is op dinsdag 25 april van 19.00 uur tot 20:30 uur bij de Bibliotheek Veldhoven. De toegang is gratis voor leden van Erfgoedhuis Veldhoven of de Bibliotheek Veldhoven (op vertoon van bibliotheekpas). Niet leden betalen vijf euro, inclusief een kop koffie of thee. Aanmelden bij voorkeur via mail op: info@erfgoedhuisveldhoven.nl onder vermelding van de naam, het aantal deelnemers en eventueel lidmaatschap van Erfgoedhuis Veldhoven of de bibliotheek. Telefonische aanmeldingen kunnen via 06 51 88 39 03 worden doorgegeven.
Over Anton Neggers
Anton Neggers is jurist en werkt op de Fontys Hogeschool voor Kunsten. Daarnaast is hij voorzitter van de afdeling Kempen- en Peelland van de Nederlandse genealogische vereniging en van Heemkundekring de Heerlijkheid Oirschot. Hij heeft altijd interesse in historie gehad en is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Meijerij van Den Bosch. Hij publiceert regelmatig over genealogie en regionale historie, onder meer over het plaatselijk bestuur in de achttiende eeuw en strafprocesrecht. Ook schreef hij het boek Schelmen en Hontsvotten Werck over de moord van de drossaard van Oirschot in 1735.