dinsdag 16 juli 2024
Peter Thoben

Lezing Peter Thoben ‘Kunstschilders en de Kempen’

Zeelst – In Museum ’t Oude Slot geeft Peter Thoben op 23 april een lezing bij de schilderijenexpositie ‘Leefomgeving in verandering’. Thoben is gastconservator en vertelt over de kunstschilders die in de Kempen werkzaam waren. 

In museum ’t Oude Slot zijn ruim 60 schilderijen te zien die een beeld geven van de veranderingen in de leefomgeving van de Kempen in de afgelopen eeuw. Peter Thoben vertelt welke onderwerpen de voorkeur hadden van de kunstenaars en waar die belangstelling voor het platteland vandaan komt. ‘De Kempen had op kunstschilders een geweldige aantrekkingskracht’, vertelt Thoben. ‘Enerzijds vanwege de ongerepte natuur met heide en zandverstuivingen, anderzijds door de eenvoudige leefwijze van de bevolking. Nog onbedorven en niet door de moderne vooruitgang aangetast. In de beeldende kunst zal het boerenthema een zeer belangrijke rol spelen.’ De lezing in museum ’t Oude Slot op 23 april start om 14.30 uur. Inloop van belangstellenden vanaf 14.00 uur. Bezoekers betalen de reguliere entreeprijs.

Over de expositie

De expositie ‘Leefomgeving in verandering’ loopt van woensdag 5 april tot en met zondag 27 augustus.
Het museum is wekelijks geopend van woensdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur.
Entreeprijs: volwassenen € 5,50; 6 t/m 17 jaar € 3,50. De Museumkaart is geldig.

Over de spreker

Kunst- en cultuurhistoricus Peter Thoben (Nijmegen 1951) studeerde in 1980 cum laude af in kunstgeschiedenis en archeologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (nu Radboud Universiteit). Van 1981 tot 2010 was hij directeur-conservator van Museum Kempenland Eindhoven en sinds 2012 vrijwillig conservator van het Andreas Schotel Museum in Esbeek. In eigen museum en als gastconservator organiseerde hij talloze kunst- en cultuurhistorische tentoonstellingen, veelal begeleid door catalogus of publicatie. Hij schreef artikelen over kunst en cultuurhistorie en gaf vele lezingen. Rond de thematiek van het boerenleven stelde hij diverse tentoonstellingen samen. Peter Thoben had en heeft nog zitting in diverse besturen, commissies en jury’s.