zondag 14 juli 2024
Mark Verhoeven op de landsard in Eindhoven

Mark Verhoeven tweede podiumplaats in NK karten

EINDHOVEN – Tijdens het eerste raceweekeinde van het NK karten was Mark Verhoeven nog hoogstverbaasd dat hij op het podium was geëindigd in de prestigieuze KZ2 Plus-klasse. Dat hij daarin afgelopen weekeinde op circuit De Landsard in Eindhoven opnieuw in slaagde was dat al een stuk minder. De 29-jarige Veldhovenaar heeft zijn doelen inmiddels naar boven bijgesteld. Hij richt zich nu op een podiumplek in de titelstrijd.

‘Mijn tweede podiumplek van het jaar. Supermooi’, zei een trotse Mark die niet had verwacht op zijn thuisbaan een podiumplaats te pakken. ‘Meestal heb ik pech in mijn thuisrace. Ik heb hier vaak in de klappers gehangen, zeg maar. Ik heb ervoor gevochten vandaag. Er zat misschien zelfs nog een tweede plaats in. Aan het begin van de finale was ik sneller dan de nummer twee. Ik maakte op het Mickey Mouse-gedeelte alle tijd goed. Ik heb twee keer geprobeerd hem in te halen. Eén keer was ik hem even voorbij en één keer bijna. Ik heb voor de derde plaats gevochten en ik ben tevreden.’

En dus staan er, na drie van de zeven NK-ronden, inmiddels al twee topdrieplaatsen achter zijn naam. Hoewel hij dit seizoen na vier jaar zijn rentree in de sport maakte en daardoor niet al te veel verwachtingen had, heeft hij die inmiddels wel. Hij denkt nu vaker het podium te kunnen halen.

‘Met deze uitslagen moet dat kunnen. Tijdens de vorige NK-ronde ben ik niet verder gekomen dan de negende plaats, Spa was totaal niet mijn circuit, maar deze baan ligt me.’  Bovendien had hij twee weken geleden tijdens de training al een goede indicatie gekregen dat er in Eindhoven weleens een mooi resultaat in het verschiet kon liggen.

‘Tijdens die training waren er ook een paar concurrenten van me en dan zie je dat je er vlak in de buurt zit. Dat ik nu dan toch weer naar het podium mag, daar ben ik wel blij mee.’  In tegenstelling tot andere jaren, die werden gekenmerkt door de nodige pech op deze baan, had hij deze keer wat geluk.

‘In de prefinale zijn er ook een paar jongens geweest die wat pech hadden. Dat zit dan mee. Maar over het algemeen deed ik dit weekeinde sowieso al in de top vijf mee.’  In de kwalificatie noteerde hij overigens nog de achtste tijd. Daarna was hij tijdens de prefinale en de finale zowaar sneller op één rondje.

Mark: ‘Ik heb na de kwalificatie de kart nog veranderd. Dat is de snelheid nog ten goede gekomen, want in de prefinale (waarin hij als derde eindigde, red.) reed ik een snellere tijd dan in de kwalificatie. Normaal zou het andersom moeten zijn. En in de finale reed ik een nog snellere tijd dan in de prefinale. Met een volle tank nog wel, en met rubber dat intussen versleten is. Ja, ik ga naar huis als een tevreden man.’

Logisch, want niet alleen was zijn resultaat opnieuw uitstekend, hij deed ook uitstekende zaken in de titelstrijd. ‘Ik stond vierde en ik denk dat ik nu derde sta. Ik strijd nu sowieso voor het podium. Dat idee had ik al na Berghem. Ik weet dat het toen heel voorbarig, te vroeg was om te zeggen. Maar als ik zie hoe het nou gaat, vind ik dat ik ervoor moet knokken!’

Mark Verhoeven wil zijn ouders, zijn team, François Slangen en sponsoren bedanken. Mark wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Dikker BV.