zondag 23 juni 2024
Mathilde van Agthoven is de Veldhovense voorleeskampioen 2021
Mathilde van Agthoven is de Veldhovense voorleeskampioen 2021

Mathilde van Agthoven is Veldhovense voorleeskampioen

Veldhoven – Mathilde van Agthoven is uitgeroepen tot Veldhovense voorleeskampioen van het primair onderwijs 2021. Vijf schoolkampioenen streden onder digitale aanmoediging van hun klasgenoten op maandag 8 februari om deze titel. Mathilde gaat door naar de halve finale.

De schoolkampioenen uit groep 7 en 8 lazen in de grote zaal van Theater de Schalm voor uit hun favoriete boekfragment. De wedstrijd werd georganiseerd door de Bibliotheek Veldhoven. De jury bestond uit Jean-Paul van de Tillaar van boekhandel Bruna Veldhoven, wethouder Daan de Kort en Dorine Prinsen van de Bibliotheek Veldhoven. Mark van der Linden verzorgde de presentatie. Vanwege de coronamaatregelen was er geen publiek aanwezig. De klasgenoten en leerkrachten konden via live-stream meekijken en hun kampioen aanmoedigen.

De jury moest na de optredens van de vijf schoolkampioenen in beraad en was het snel eens. De 11-jarige Mathilde uit groep 8 van basisschool De Rank is de winnaar. Mathilde las voor uit het boek Juffrouw Pots van Tosca Menten.
Juryvoorzitter Daan de Kort lichtte de keuze voor Mathilde toe: ‘Je was van tevoren best zenuwachtig en dat is ook helemaal begrijpelijk bij het voorlezen in zo’n grote theaterzaal. Zodra je begon werd je rustig en je nam ons helemaal mee in het verhaal. Je intonatie was ook heel goed. Werk nog een beetje aan je zelfvertrouwen en dan weet ik zeker dat je een hele goede kans maakt in de vervolgrondes!’

Mathilde gaat door naar de halve provinciale finale op 27 maart in Goirle. Voor de winnaar van deze ronde volgt de provinciale finale op 14 april in Waalwijk. Vervolgens strijden op 26 mei in Utrecht alle provinciale kampioenen om de titel Nationale Voorleeskampioen 2021.

De overige schoolkampioenen zijn Bram van den Hout uit groep 8 van Aan ’t Heike, Kiki van Loon uit groep 7 van Dick Bruna, Benjamin Koch uit groep 8 van De Berckacker en Fabienne Vollaerts uit groep 7 van Zeelsterhof.

Foto’s en de uitzending van de Veldhovense voorleeswedstrijd zijn te vinden op www.bibliotheekveldhoven.nl/nvw-2021

De Nationale Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs en wordt in het schooljaar 2020/2021 voor de 27e keer georganiseerd. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mogelijk gemaakt door Stichting Lezen en georganiseerd in samenwerking met de bibliotheken.

Meer informatie: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl