donderdag 25 juli 2024
Het Collectiehuis van het museum

Museum ’t Oude Slot toont voortaan ‘alles’

Zeelst – Bezoekers kunnen nu de volledige collectie van museum ’t Oude Slot bekijken. Ook alles wat voorheen opgeslagen was in het depot. Daarvoor is het ‘collectiehuis’ ingericht. Te zien zijn de uitgebreide verzameling gebruiksvoorwerpen uit vervlogen tijden. En de grotere verzamelingen volksprenten van Nederland uit de 17de – 18de – 19de eeuw.

De achterliggende twee jaren was het museum regelmatig gedwongen gesloten. Toch is er deze periode niet stilgezeten. Verschillende ruimtes in de oude museumboerderij waren eerder niet toegankelijk voor publiek. Deze ruimtes zijn intussen ingericht als museumzaal en voortaan te bezoeken. Sinds medio 2020 is de hele collectie ook digitaal toegankelijk via de website van het museum.

In de tuin staat het ‘collectiehuis’: hier presenteert het museum voortaan álles wat in depot is. Museumdirecteur Hans Sonnemans vertelt met gepaste trots: ‘Dit is redelijk uniek in Nederland, er zijn maar enkele musea die dit doen. We zijn uiteraard niet te vergelijken met het Depot van Booijmans van Beuningen, maar we zijn wél trots dat we hier in Veldhoven onze hele collectie kunnen tonen.’

Omdat er nu zoveel méér te bekijken is, verhoogt het museum per 1 januari 2023 de entreeprijs. Volwassenen betalen dan € 5,50. Jeugd tot en met 17 jaar betaalt dan € 3,50.

Over museum ‘t Oude Slot

In de historische boerderij ontdekt u een grote collectie volkskunst en beeldcultuur, gebruiksvoorwerpen uit het vroegere leven in de Kempen en de verhalen daarbij. Bekijk de vaste collectie of een verrassende tijdelijke expositie.