vrijdag 26 april 2024
Willibrorduskerk

Na zondag is Willibrorduskerk geen kerk meer

Zeelst – Aanstaande zondag op 29 januari om 10:00 uur wordt de H. Willibrorduskerk aan de eredienst onttrokken. Na dit ritueel is de kerk geen kerk meer. De Eucharistie mag er niet meer gevierd worden. Het aantal kerkgangers is sterk afgenomen. Inkomsten gaan daardoor achteruit. Om te voorkomen dat  kerkgebouwen verpauperen, krijgen de gebouwen nieuwe bestemmingen.

Al vanaf 2016 wordt er voor een aantal Veldhovens Katholieke kerkgebouwen een herbestemming gezocht. De H. Jozefkerk en de voormalige St. Maartenkerk hebben in 2017 een nieuwe bestemming gekregen. Vorig jaar kwam er een serieuze kandidaat voor de H. Willibrorduskerk. Het klimcentrum Neoliet zal zijn intrek nemen in het kerkgebouw en start er een boulderhal.

Willibrorduskerk

Nu de nieuwe bestemming bekend is, zal het kerkgebouw aan de eredienst onttrokken worden. ‘Dat doet de priesters en de gelovigen pijn’, zo staat er in het persbericht. ‘Op de eerste plaats kan daar de heilige Eucharistie niet meer gevierd worden. Veel mensen hebben in dit kerkgebouw dierbare herinneringen liggen. Ze hebben daar het sacrament van doopsel ontvangen, hebben er hun eerste communie gedaan. Daar zijn zij gevormd, zijn zij getrouwd. In dit kerkgebouw hebben zij van hun dierbaren afscheid genomen en hebben zij vanuit deze kerk hen ten grave gedragen.’

Het onttrekken aan de eredienst gebeurt bij decreet door de bisschop. Zondag om 10:00 uur zal voor de laatste keer de heilige Eucharistie in de H. Willibrorduskerk gevierd worden. Pastoor As en Kapelaan Beekman zullen deze laatste Heilige Mis in concelebratie opdragen. Het gemende koor Con Brio en het Selster Dameskoor zullen de viering muzikaal ondersteunen. Beide koren hadden hun thuis in deze kerk. Ook het Onze Lieve Vrouw Gilde zal een bijdrage leveren.

Aan het einde van de plechtigheid, zal het altaar ontbloot worden. Het Allerheiligste Sacrament zal onder het luiden van de kerkklokken, de kerk uitgedragen worden. ‘Zo verlaat de Heer Zijn tempel.’ Het evangelieboek, de Willibrorduskaars en de gildekaars worden in deze processie meegedragen.

Het Allerheiligste Sacrament en de andere geloofsattributen worden vervolgens overgebracht naar de Christus Koningkerk waar zij onder het luiden van de klokken ontvangen worden.

Het kerkhof bij de H. Willibrorduskerk blijft als begraafplaats bestaan. Ook de Mariakapel blijft geopend om een kaarsje aan te steken.