donderdag 13 juni 2024
C-130 Hercules transportvliegtuig

Oefenvluchten militaire toestellen

Eindhoven – Van 4 tot en met 15 september is er weer een oefening vanaf vliegbasis Eindhoven. Het Air Mobility Command traint samen met internationale partners het droppen van vracht. Dit is een jaarlijkse oefening, Falcon Leap. Het gaat om een internationale oefening door 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht. 

De transportvliegtuigen van het 336 squadron van het Air Mobility Command verzorgen samen met internationale partners het luchttransport. Gedurende deze oefening staat de internationale samenwerking met 12 verschillende landen centraal. Op zaterdag 16 september 2023 neemt een aantal vliegtuigen deel aan de herdenking van Operatie Market Garden op de Ginkelse Heide bij Ede. Tijdens de vluchten naar de oefenlocaties vliegen de toestellen op een lage hoogte en zijn daarom zichtbaar en hoorbaar. Voor deze oefening wordt niet na 23.00 uur gevlogen.

Tijdens de eerste week van de oefening wordt het droppen van vracht (Container Delivery System [CDS] drops) geoefend boven Marnewaard, Ginkelse Heide en boven locaties in België. De tweede week staat in het teken van het droppen van parachutisten. De parachutisten landen op diverse locaties in Gelderland, NoordBrabant, Groningen en België.

Alle vliegtuigen vertrekken vanaf vliegbasis Eindhoven waar ze ook weer landen. Voor de veiligheid van de toeschouwers en de parachutisten, worden de exacte tijden van de parachutesprongen niet vrijgegeven.

Militaire oefeningen worden zorgvuldig voorbereid. Dit is van essentieel belang voor de oefenende eenheden, maar ook voor de omgeving van de oefenlocaties. Het kan zijn dat men toch hinder ondervindt gedurende deze oefening. Eventuele klachten worden bij voorkeur ingediend via het klachtenformulier op www.luchtmacht.nl/geluidshinder. Wilt u meer weten over vliegbewegingen, zie www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen.