zondag 23 juni 2024
Kinderen tot 18 jaar kunnen een gratis pasje aanvragen

Onder 18 jaar voortaan gratis bibliotheekpas

Veldhoven – Vanaf 1 juli kan iedereen onder de 18 jaar gratis lid worden van de openbare bibliotheek. De Eerste Kamer ging eerder dit jaar akkoord met dit voorstel van staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur & Media). In de meeste gemeenten konden mensen onder de 18 al gratis lid worden, maar in een aantal nog niet, waaronder Veldhoven.

Staatssecretaris Gunay Uslu: ‘Voor jonge mensen mogen kosten geen drempel zijn om naar de bibliotheek te gaan. Uit onze evaluatie van de Bibliotheekwet blijkt echter dat bibliotheken die een jeugdbijdrage vragen minder leden onder de 18 trekken. En dat terwijl we het lezen onder de jeugd juist willen stimuleren. Met deze wetswijziging kunnen alle jonge mensen vanaf 1 juli kosteloos gebruikmaken van alles wat de bibliotheek ze fysiek en online te bieden heeft: van boeken tot muziek, en van cursussen volgen tot andere jonge mensen ontmoeten.’

In 2021 waren er nog 13 gemeenten waar bibliotheken een jeugdcontributie vroegen. Die gemeenten krijgen de komende twee jaar van de Rijksoverheid compensatie voor de inkomsten die ze mislopen doordat die contributie wegvalt.