maandag 27 mei 2024
Sint Jan de Doperkerk in Oerle @Foto Omroep Veldhoven

Ook Sint Jan de Doperkerk is geen kerk meer

Oerle – Voor de Sint Jan de Doperkerk heeft zich een koper aangemeld. Het bedrijf Chi-Mento wil er een luxe boutique in beginnen. De plannen zijn zo goed als rond, zodat het kerkgebouw aan de eredienst onttrokken kan worden. Dat doet de priesters en de gelovigen pijn.

Het aantal kerkgangers neemt sterk af. Ook de inkomsten worden daardoor minder. Om te voorkomen dat de kerkgebouwen verpauperen of gesloopt moeten worden, krijgen ze een nieuwe bestemming.

Voordat het zover is, moet de kerk geen kerk meer zijn. Dit ritueel heet ‘aan de eredienst onttrekken’.
Het onttrekken aan de eredienst gebeurt bij decreet door de bisschop. Dat gebeurde in het weekend van 25 en 26 februari. Op donderdag 18 mei, Hemelvaartsdag, zal voor de laatste keer de heilige Eucharistie in de Sint Jan de Doperkerk gevierd worden. Het koor Convocamus, dat jarenlang in Oerle heeft gerepeteerd zal de viering muzikaal ondersteunen. Deze laatste Eucharistieviering begint om 10:00 uur.

Aan het einde van de plechtigheid, zal het altaar ontbloot worden. Het Allerheiligste Sacrament zal onder het luiden van de kerkklokken, de kerk uitgedragen worden, en zo verlaat de Heer Zijn tempel. Ook het evangelieboek zal in deze processie meegedragen.

Het Allerheiligste Sacrament en de andere geloofsattributen worden vervolgens overgebracht naar de Christus Koningkerk waar zij onder het luiden van de klokken ontvangen worden.
Het kerkhof bij de Sint Jan de Doperkerk blijft open om daar begraven te worden.

Uit het persbericht: ‘Op de eerste plaats kan daarna de heilige Eucharistie niet meer gevierd worden. Veel mensen hebben in dit kerkgebouw dierbare herinneringen. Ze hebben daar het sacrament van doopsel ontvangen, hebben er hun eerste communie gedaan. Daar zijn zij gevormd, zijn zij getrouwd. In dit kerkgebouw hebben zij van hun dierbaren afscheid genomen en hebben zij vanuit deze kerk hen ten grave gedragen.’