zondag 23 juni 2024

Open dag op democratische school DOE040

Veldhoven – DOE040 aan de Blaarthemseweg opent haar deuren op 19 maart van 11.00 tot 15.00 uur. Iedereen kan een kijkje nemen in deze unieke school. Het is een zogeheten democratische school voor leerlingen van 4 tot en met 21 jaar.

Democratische school

Een democratische school houdt in dat de school is opgezet als minimaatschappij. De school wordt bestuurd via sociocratische kringen waar iedereen aan deel mag nemen. Zo wordt de school ook bestuurd. Iedereen is gelijkwaardig binnen de school, van leerlingen tot leraar, van jong tot oud. DOE040 is er voor leerlingen van 4 tot en met 21 jaar.

Vrijheid

Binnen de school is iedereen vrij. DOE040 gelooft in de natuurlijke drang van mensen om zich te willen ontwikkelen. Dit gebeurt in een veilige omgeving met inspirerende mensen. Om dit voor elkaar te krijgen, is de school ingedeeld in verschillende (functionele) ruimtes. Zo is er een werkplaats, atelier, speellokaal, ontdeklokaal, studieruimte, muzieklokaal, keuken, kantoor, theater en kinderboerderij.

De leerlingen krijgen ruimte om hun interesses en nieuwsgierigheid te volgen. Door deze vrijheid, leert het kind de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor zijn eigen leerproces. Leerlingen bepalen zelf wat ze willen leren en wanneer. Zij onderzoeken hoe ze hun doelen kunnen behalen.

Open dag

Wie een kijkje wil nemen in deze bijzondere school is welkom op 19 maart. De open dag is van 11.00 tot 15.00 uur. Aanmelden via de website.