zondag 14 juli 2024
Hans Sonnemans en Dorine Prinsen met de gevelsteen @Foto L-Mount Media

Gevelsteen St. Caecilia van bieb naar museum ’t Oude Slot

Zeelst – De gevelsteen van St. Caecilia is een ruim honderd jaar oude steen, afkomstig uit het voormalig Veldhovens gemeentehuis. Het had een vaste plek in de bibliotheek en is nu overgedragen aan Museum ’t Oude Slot.

De gevelsteen stamt uit 1910. Het hing aan de gevel van het oude gemeentehuis aan de Heerscheweg-Locht. Op de steen is de heilige St. Caecilia te zien, zittend achter een orgel. Caecilia was de patrones van muzikanten. Heel veel muziekverenigingen, koren, fanfares en orkesten zijn naar haar vernoemd. Ook de Caeciliakerk van Veldhoven-Dorp, op loopafstand van het voormalig gemeentehuis.

Hans Sonnemans, directeur van Museum ’t Oude Slot, is verguld met de overdracht. ‘Het is een mooi stukje Veldhovense geschiedenis, dat perfect in onze Collectie Veldhoven past.’ Deze collectie wordt momenteel tentoongesteld en bestaat uit een veelvoud aan typisch Veldhovense verhalen en voorwerpen.

De gevelsteen kreeg bij de inrichting van de bibliotheek een plek in de muziekhoek; een toepasselijke plek voor deze patroonheilige. ‘Na de herinrichting was ze daar minder op haar plaats’, aldus bibliotheekdirecteur Dorine Prinsen. ‘Een toevoeging aan de Collectie Veldhoven in Museum ’t Oude Slot leek ons daarom een mooie oplossing.’