vrijdag 26 april 2024
illustratie column Veldhovens vermogen

Het gaat te goed met het bedrijf

Alphabet kwam deze week in het nieuws door een aandelensplitsing aan te kondigen. Geen wereldschokkend feit, maar de reden is wel bijzonder. Het gaat te goed met het bedrijf waardoor de aandelenkoers te ‘hoog’ is voor de gemiddelde belegger. En de oplossing is een 20 voor 1 aandelensplitsing.

Wat voor bedrijf is Alphabet?

Simpel gezegd is het een verzameling van diverse bedrijven. De oorspronkelijke oprichters zijn Larry Page en Sergey Brin en beiden mogen zich bij de 10 rijkste personen op aarde rekenen. Iedereen kent Alphabet van de zoekmachine Google. Wereldwijd werken er 156.500 mensen bij het bedrijf en blijft toch steeds weer verbazen met schitterende jaarcijfers. Een duizelingwekkende hoge nettowinst van omgerekend € 68 miljard. Dit ene bedrijf zou bijna de hele financieringsbehoefte van Nederland in 2022 met de winst kunnen financieren.

Grofweg bestaat Alphabet uit Google Services (Android, YouTube, zoekmachine Google), Google Cloud (data opslag) en Other Bets (allerlei uiteenlopende activiteiten zoals kunstmatige intelligentie, zelfsturende auto’s, domotica, stedelijke innovatie en investeringen).

Wat zijn de aandelen dan waard?

Er zijn 3 soorten aandelen waarvan er 2 op de Nasdaq (vooral technologieaandelen) genoteerd staan. Dit heeft te maken met stemrecht. A-aandelen hebben 1 stem per aandeel en C-aandelen geen. De B-aandelen kennen 10 stemmen per aandeel en zijn vooral in handen van beide oprichters en niet beursgenoteerd. Op deze manier wordt met ongeveer 7% van het aantal uitstaande aandelen toch de zeggenschap (ruim 60% stemrecht) behouden.
De grafiek toont het koersverloop van Alphabet (A) waarbij duidelijk zichtbaar is dat vanaf maart 2020 een indrukwekkende opmars gaande is. Per aandeel dient nu ruim $2.900 betaald te worden.

Wat houdt de splitsing in?

Feitelijk gebeurt er met het bedrijf helemaal niets. Voor de aandeelhouder verandert er wel iets. Stel dat iemand nu 10 aandelen heeft dan worden er dat na de splitsing 200. De koers van het aandeel zal dan door 20 gedeeld worden en op $ 145 uitkomen.
De verhandelbaarheid van het aandeel neemt wel toe is de verwachting. Want ook beleggers die ongeveer $ 1.000 te besteden hebben kunnen nu daarvoor 7 aandelen kopen terwijl dat bij een koers van $ 2.900 niet ging.

Een omgekeerde aandelensplitsing komt minder vaak voor. Meestal als de koers van het aandeel te laag is voor beleggers om normaal in te handelen. Het aandeel wordt dan voer voor speculanten met wilde koersuitslagen tot gevolg. Maar er is ook vaak een reden als de beurskoers laag is. In het verleden hebben Getronics, AND, Ahold, Heijmans, Pharming en Imtech deze splitsing uitgevoerd. De aandeelhouders van deze bedrijven kunnen of konden alleen maar dromen van de rendementen van Google.

– – – – – – – – – – –

Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.

Pim LavrijsenPim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.

 

Bas SimonsBas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring opgebouwd in het adviseren van klanten bij uiteenlopende vraagstukken.