dinsdag 18 juni 2024
Appeltjes van Oranje beeldjes van het Oranje Fonds
De Appeltjes van Oranje @Foto Oranje Fonds

Oranje Fonds zoekt nieuwe Appeltjes van Oranje

Veldhoven – Het Oranje Fonds start vandaag de zoektocht naar bijzondere projecten uit Veldhoven. Zo’n project maakt kans op een Appeltje van Oranje 2021. Het moeten projecten zijn voor mensen die het mentaal niet gemakkelijk hebben. Dit jaar is het thema dan ook Mentale Kracht. Projecten uit Veldhoven die aansluiten op dit thema kunnen zich tot en met 1 november aanmelden.

Aanmelden van projecten gaat via oranjefonds.nl/appeltjes. Drie initiatieven krijgen in juni een Appeltje van Oranje uit handen van Koningin Máxima.

Mentale kracht
Het kan iedereen overkomen: dat je mentale gezondheid je belemmert om volledig mee te doen in de samenleving. Bijvoorbeeld omdat je je depressief voelt, een eetstoornis of dwangneurose hebt of kampt met paniekaanvallen. Dit kan van tijdelijke aard zijn of iets waar je je leven lang mee te maken hebt. Mentale klachten hebben allerlei oorzaken en komen voor in alle groepen van de samenleving. Gelukkig zijn er in ons Koninkrijk veel projecten die vrijwilligers inzetten om deze mensen te ondersteunen en bij de hand te nemen. Zodat ze weer mee kunnen doen in de maatschappij. Deze projecten maken dit jaar kans op een Appeltje van Oranje.

Sandra Jetten, directeur Oranje Fonds: ‘Wanneer mensen kampen met mentale problemen is het enorm waardevol als er iemand is die ze bij de samenleving betrekt. Iemand die géén professionele zorgverlener is. Waar ze steun aan hebben, die ze helpt om hindernissen te overwinnen en een stap verder te komen. Zo kunnen deze mensen voelen dat ze zichzelf mogen zijn en dat er anderen zijn die voor ze klaarstaan. We nodigen alle sociale initiatieven die dit mogelijk maken van harte uit zich aan te melden voor de Appeltjes van Oranje 2021.’

De prijzen
De Appeltjes van Oranje gaan elk jaar naar drie initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden. Alle winnaars van een Appeltje van Oranje krijgen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 15.000 euro. Jaarlijks reikt Koningin Máxima de prijzen uit. In lustrumjaren wordt dit door Koning Willem-Alexander gedaan.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.