dinsdag 16 juli 2024
MiniBieb kleurrijk bord
De MiniBieb kleurt het straatbeeld

MiniBieb is in opmars

Veldhoven – Ze staan langs de weg, op de stoep of voor een huis. De MiniBieb is een piepkleine bibliotheek waaruit je gratis boeken mag lenen. Zonder registratie. Ruilen is nog beter, dan blijft er altijd keuze.

Minibieb werkt vanuit het idee, dat mensen de samenleving leuker kunnen maken. Iedereen kan zelf een minibieb ophangen aan het huis of plaatsen bij een vereniging, school of bedrijf. Met een Minibieb krijgen boeken een tweede, derde of nog meer levens. Zo verstoffen boeken niet achterin de kast.

Voorbeeld van een MiniBieb aan de Sitterlaan
MiniBieb aan de Sitterlaan 86

Geen regels
Er zijn geen vaste regels voor het inrichten van een Minibieb. Het gaat erom dat de Minibieb boeken uitleent aan mensen in de buurt of bezoekers van die plaats. En of de ‘leners’ nu kunnen kiezen uit 100 of 5 boeken, dat lijkt niet uit te maken. Het idee is een centrale plek waar iedereen boeken kan lenen, ruilen of achterlaten. Met elkaar en voor elkaar.

Ontstaan
Waar het idee vandaan komt, is onduidelijk. Het is waar dat er in de afgelopen jaren steeds meer bibliotheken hun deuren sluiten. Tegelijkertijd is de online boekenmarkt gegroeid, iedereen kan een boek thuis laten bezorgen. Het lijkt erop dat duurzaamheid de brandstof is geweest. Burgers zorgen voor elkaar. Samen een auto delen, planten ruilen, tegen een kleine vergoeding koken voor een ander, de voorbeelden zijn bekend. Minibieb lijkt naadloos aan te sluiten bij deze beweging.

Locaties van de MiniBieb in Veldhoven:
Severinus – SamSam, Platanenlaan28
Minibieb Aquila, Aquila 38
Arcina, Carina 3
MiniBieb86, De Sitterlaan 86
Erwin en Susan’s Minibieb, Klaverplein 27
Severinus SamSam, Dorpsstraat 116
Minibieb Het Boekkapelletje, Kapelstraat Zuid
Severinus SamSam, Ark 9
Zwerfboeken, Tulderhei
Minibieb Panberg, Panberg 21